Klaus jmenoval dvacet nových soudců

Praha - Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě jmenoval dvacet nových soudců. S největší pravděpodobností to však nebude v jeho funkčním období naposledy, kvůli přirozené obměně soudců totiž ministerstvo spravedlnosti počítá ještě se jmenováním dalších uchazečů.

Klaus jmenuje soudce na návrh vlády, v minulosti ale některé čekatele na funkci soudce odmítl kvůli tomu, že byli mladší než 30 let. Dnes prezident novým soudcům řekl, že soudnictví potřebuje „novou krev“ a musí se zbavit některých škraloupů z minulosti.

Klaus připomněl, že se mu před deseti lety zdáli někteří navržení soudci a soudkyně příliš mladí a protestoval proti změně věkové hranice pro jmenování. „Pak jsem na to trošku pozapomněl a asi jsem zestárnul, protože když vás vidím, tak se mi zase zdá, že jste moc mladí na tuhle roli, takže nevím, co s vámi teď udělám, ale už jsem vám ten dekret předal, tak se asi nic už vracet zpátky nedá,“ poznamenal s úsměvem před nově jmenovanými soudci.

Všech dvacet kandidátů na soudce obecných soudů, které ministr spravedlnosti Pavel Blažek hlavě státu navrhl ke jmenování, schválila minulý týden i vláda. Mezi nimi je 19 kandidátů na soudce okresních soudů, poslední z nich by měl pracovat u Krajského soudu v Brně.