Soud musí znovu projednat kauzu Pitra a Provoda

Praha - Pražský městský soud musí znovu projednat kauzu podnikatele Tomáše Pitra a Miroslava Provoda viněných z daňových deliktů. Odvolací senát Vrchního soudu v Praze zrušil jeho verdikt, kterým muže zprostil obžaloby. Pitr byl minulý týden podmíněně propuštěn z vězení, kde si odpykával tříletý trest za jinou kauzu - vyvedení akcií společností Setuza a Milo Surovárny z Agrocreditu.

V nyní vrácené kauze byli Pitr a Provod původně v roce 2006 odsouzeni k pětiletým trestům. Soudy ale letos rozsudek zrušily a povolily obnovu procesu, protože se objevily nové důležité důkazy - znalecké posudky. Provod už si ale svůj trest odpykal. Pokud bude nakonec uznán nevinným, může žádat stát o odškodnění.

Muži podle obžaloby vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát, a stát tak připravili asi o 51 milionů korun. Pitr vždy tvrdil, že se podvod nestal a že důkazy leží na příslušném finančním úřadě. Podle červnového verdiktu městského soudu, který kauzu začal znovu projednávat, nebylo „nade vší pochybnost“ prokázáno, že jednání Pitra a Provoda bylo trestným činem. Obžalovaní sice uzavřeli fiktivní smlouvy, aby mohli zadat odpočet DPH, nicméně nelze dohledat, zda finanční úřad na základě jejich faktur daně odpočetl. Nový trestní zákoník navíc nepovažuje přípravu ke zkrácení daně za trestnou.

V kauze daňových deliktů byli Pitr a Provod obviněni a souzeni se třemi dalšími muži - Jiřím Syrovátkou, Milanem Jungrem a Vratislavem Romanovským. Syrovátka dostal také pětiletý trest, uprchlý Romanovský šest let vězení a advokát Junger podmínku.