STEM: Lidem nevadí úspěch komunistů

Praha – Podle průzkumu agentury STEM, který zveřejnilo Právo, lidem úspěch KSČM ve vyjednávání povolebních koalic nevadí. Komentátor deníku Alexandr Mitrofanov v rozhovoru pro Studio 6 řekl, že výsledek má dva důvody. Prvním z nich je podle něj přítomnost historického sentimentu vůči někomu, kdo tady kdysi zajišťoval jistoty, na kterých lidem záleží. A druhým, že je tady poměrně velké množství hlasů lidí, kteří sice tolik na podobných jistotách nelpí, ale jsou nespokojení se současnou vládou.

Téměř všude už jsou dohodnuté krajské vlády. Jasno není stále v kraji Karlovarském, kde po sérii jednání nakonec občanští demokraté odmítli koalici s ČSSD i podporu její menšinové vlády – tím pádem prakticky vypadávají ze hry. ODS se zúčastnila jednání se sociálními demokraty minulý týden, stejně jako se zástupci dalších pravicových stran, které uspěly ve volbách. Jestli nějakou formou ČSSD podpoří, měla rozhodnout do středy.

Včerejší den přinesl například dohodu v kraji Středočeském a hejtmana kraji Plzeňskému, který řídí ČSSD a komunisté. V Olomouckém, Královéhradeckém, Plzeňském a Středočeském kraji usednou na křesla hejtmanů sociální demokraté, ČSSD se tu bude při vládnutí opírat o komunisty. Naopak jediným krajem, kde sociální demokraté v radě neusednou, se stal kraj Liberecký. Primátorem by měl být Martin Půta (SpLK).

Ve volbách se podle průzkumu projevila nespokojenost se současnou vládou

Podle agentury STEM si příčinu volebního úspěchu komunistů lidé vysvětlují hlavně tím, že šlo o širší protest vůči politice. Čtyřiašedesát procent lidí to považuje za vyjádření nesouhlasu s činností ostatních politických stran a se stavem politiky v zemi. Někteří lidé (17 %) si myslí, že KSČM je jediná strana, která není spojena s korupčními aférami. A 11 procent lidí volilo komunisty proto, že chtěli podpořit jejich celostátní politiku. Ukázalo se, že voliči reagovali na celostátní politiku, ne jen na krajské problémy.

Agentura STEM také zjistila, že Pražané, kteří se voleb neúčastnili, vidí hlasování v krajích pozitivně. A to i přesto, že v hlavním městě vládne pravicová koalice.

Středočeští a ústečtí zastupitelé si zvolí nová vedení krajů

Středočeské a ústecké zastupitele dnes čekají ustavující jednání, na nichž si zvolí nová krajská vedení. V obou regionech budou sedět v krajských radách sociální demokraté společně s komunisty. Zatímco ve středních Čechách má ČSSD hlavní slovo, v ústeckém regionu je dominantní silou KSČM.

Středočeským hejtmanem se má stát příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD), ústecký region by měl řídit komunista Oldřich Bubeníček. Proti zvolení prvního komunistického hejtmana v historii země se chystá v pátek v Ústí nad Labem demonstrace. Středočeští sociální demokraté budou mít v nové krajské vládě kromě hejtmana pět náměstků a jednoho radního. Komunisty budou zastupovat tři řadoví radní a jeden náměstek. V radě Ústeckého kraje bude mít KSČM šest hlasů a ČSSD pět.

Rozhovor s Alexandrem Mitrofanovem (zdroj: ČT24)