Řihák v čele středních Čech, Ústecký kraj povede Bubeníček

Praha – Novým středočeským hejtmanem bude příbramský starosta Josef Řihák, dnes ho zvolilo ustavující zastupitelstvo. Řihák potvrdil, že na místo starosty rezignuje, ponechá si ale křeslo v Senátu. Ve středních Čechách budou sociální demokraté vládnout s komunisty, ČSSD připadne sedm křesel a komunisté budou mít v radě čtyři zástupce. Volba hejtmana proběhla i v Ústeckém kraji, v jeho čele stane Oldřich Bubeníček z KSČM - jde o prvního komunistického hejtmana v historii Česka.

Ve středních Čechách připadne komunistům nově zřízený resort finanční kontroly, dále oblast majetku, kultury a zdravotnictví. Sociální demokraté pak budou mít v radě na starosti dopravu, životní prostředí, školství, regionální rozvoj, finance a sociální věci. Obě strany ale nepodepsaly klasickou koaliční smlouvu - pouze dohodu o spolupráci zastupitelských klubů.

Řihák uvedl, že má zkušenosti z komunální i parlamentní politiky, které by chtěl ve vedení kraje zúročit. Přislíbil mimo jiné, že se zasadí o lepší vztahy s opozičními stranami. „Opozice, to je někdy rozum zadarmo,“ podotkl. Po zvolení hejtmanem Řihák poděkoval za práci své předchůdkyni Zuzaně Moravčíkové (ČSSD), která měla ambice pokračovat ve funkci - ČSSD ale dala přednost Řihákovi. Na Moravčíkovou nezbylo ani místo v krajské radě, sociální demokraté ji teď nabízejí post šéfky středočeské galerie GASK.

S programovým prohlášením chce nové vedení před zastupitele předstoupit na příští schůzi, je ale jasné, že proplácení zdravotnických poplatků i žákovské jízdné zůstane zachováno. Jinak ovšem musí kraj šetřit, zdůraznil nový hejtman, problémem je vysoké zadlužení.  

Radním pro životní prostředí bude Marek Semerád, který v minulém volebním období čelil kritice, když zastupoval Středočeský kraj v Bruselu. Smlouvu s ním podepsal bývalý hejtman David Rath a Semerád za svůj post pobíral 90tisícový plat. Podle kritiků ovšem Semerádova práce neodpovídala jeho platu a „funkci dostal jako trafiku“. Semerádovo zvolení do rady kraje komentoval lídr opoziční ODS Raduan Nwelati tak, že bude Semerádovo působení pod drobnohledem občanských demokratů.  

Sociální demokraté chtěli původně menšinovou vládu

ČSSD původně vyjednávala s KSČM a ODS jen o podpoře pro svou případnou jednobarevnou menšinovou vládu. ODS ale označila podporu ze své strany za nepravděpodobnou a nakonec oznámila, že zůstává v opozici. Komunisté zase trvali na místech v krajské radě.

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhrála ČSSD před KSČM a ODS. Z 65 mandátů jich sociální demokraté získali 20, komunisté o jeden méně a občanští demokraté 16. V zastupitelstvu budou ještě TOP 09 a Starostové s deseti zástupci.

Ústecký kraj povede poprvé komunistický hejtman

Hejtmanem Ústeckého kraje se stal Oldřich Bubeníček z KSČM. Jde o prvního komunistického hejtmana od zavedení krajských správ v zemi. Komunisté uzavřeli koaliční smlouvu s ČSSD, volbu podpořilo 39 z 52 přítomných zastupitelů. Proti bylo 12 zastupitelů, jeden se zdržel. Náměstky hejtmana budou Stanislav Rybák (KSČM) a bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD).

Kolem volby hejtmana se strhl spor mezi koalicí a opozicí, šéf zastupitelů ODS Ladislav Raška chtěl navrhnout tajnou volbu hejtmana, nedostal ale slovo. Podle předsedajícího jeho přihlášku o slovo systém nezaznamenal. Následovala přestávka a po ní se zastupitelé za ODS rozhodli, že volbu Bubeníčka zpochybňovat nebudou, ale navrhnou tajnou volbu při dalších hlasováních. „Tajnou volbu jsme navrhovali, aby se ti z jiných politických stran, kteří nejsou přesvědčeni, že by v čele kraje měl stát komunista, mohli svobodně vyjádřit,“ uvedl končící krajský radní za ODS Radek Vonka. 

Arno Fišera s Oldřichem Bubeníčkem
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Místa předsedů výborů si mezi sebe rozdělily KSČM a ČSSD, komunisté povedou finanční výbor a výbor pro národnostní menšiny, sociální demokraté výbor pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost a výbor pro sociální věci a zdravotnictví. O funkci předsedy kontrolního výboru se ucházeli opoziční Ladislav Raška (ODS) a Šárka Zimová Dostálová (PRO!kra), zastupitelé dali přednost kandidátovi občanských demokratů.

Zastupitelé zvolili rovněž osm členů výboru ROP Severozápad, problémy dotačního programu to ale neřeší, protože chybí druhá polovina výboru za Karlovarský kraj, kde povolební jednání uvázla na mrtvém bodě. Situace kolem programu, v němž bylo dohromady 19 miliard korun pro oba kraje, se komplikuje poslední dva roky. Policie do jeho sídla v Ústí nad Labem letos chodila ve skoro pravidelných měsíčních intervalech, všichni tři předchozí ředitelé úřadu jsou obviněni a jeden z nich i nepravomocně odsouzen.

V zastupitelstvu Ústeckého kraje získala KSČM 20 křesel, ČSSD 13 a dohromady mají většinu 33 hlasů. V opozici zůstali i v tomto volebním období Severočeši.cz s devíti mandáty. ODS, která dosud zasedala v krajské radě, získala sedm mandátů. Novým uskupením v krajském zastupitelstvu je PRO kraj se šesti zvolenými zastupiteli.