Případ Kocourka a jeho „odkloněných“ milionů znovu zkoumá policie

Praha – Kauza bývalého ministra průmyslu a obchodu za ODS Martina Kocourka a jeho matky se opět vrací na policii k dalšímu vyšetřování. Policie je viní z poškozování věřitele kvůli zatajení 16 milionů korun při Kocourkově rozvodu s manželkou. Policie původně navrhla žalobci zastavení trestního stíhání obou obviněných. Důvodem je prý to, že nezískali souhlas se stíháním od exmanželky, který podle zákona potřebují. Kvůli „odklonění“ milionů před bývalou manželkou, jak Kocourek transakci nazval, se o exministra zajímá také protikorupční policie.

Státní zástupce policii případ už dříve vrátil, aby zjistili, zda se tato podmínka vztahuje i na případ již bývalých manželů. Kriminalisté pak předali žalobci spis podruhé se stejným požadavkem a žalobce z Okresního státního zastupitelství Praha-západ Ondřej Šmelhaus jim jej nyní opět vrátil. „Tvrdí se tam (ve spisu), že ty osoby byly v nějakém poměru, ale ne vše koresponduje, a to je potřeba prověřit,“ potvrdil žalobce.    

Protikorupční policie stále vyhodnocuje podklady

Detektivové se zabývají samotným původem peněz a stále vyhodnocují podklady. Policie vede trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz. Kocourek však vždy jakoukoli vinu odmítal.    

Martin Kocourek
Zdroj: ČT24

Kauzu, která vyvrcholila jeho odchodem z vlády, zahájila loni v listopadu zpráva o tom, že ministrova matka uzavřela 3. března 2008 smlouvu se společností Key Investments (KI). O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 milionů korun. Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 milionu. Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila. Objevily se proto spekulace o původu peněz.     

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní na tiskové konferenci prohlásil, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy KI.