Pekárek: Jde o zneužití mého hlasu

Kolín - Nový poslanec a bývalý místostarosta Kolína Roman Pekárek v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že nahrávka, na jejímž základě byl nepravomocně odsouzen pro přijetí úplatku, je zmanipulována. Kdo a jakým způsobem zneužil jeho hlas, však neví. „Je to použití mého hlasového projevu za nějakým účelem… Znalkyně nevylučuje, že do toho hovoru bylo zasahováno. A já vím bezpečně, že není autentický,“ tvrdí Pekárek, jehož třináctiminutový záznam schůzky může připravit o svobodu a nově nabytý poslanecký mandát. Státní zástupce nadále kontruje posudkem kriminalistického ústavu, podle něhož se nahrávka k soudu dostala v nezměněné podobě. Navíc podle obžaloby všechno svědčí proti Pekárkovi. Kauzou se zabývali Reportéři ČT.

Když Roman Pekárek 7. listopadu ve sněmovně skládal poslanecký slib, text slibu pro něj měl asi zvláštní příchuť. Krajským soudem v Praze byl totiž nepravomocně odsouzen k šesti letům odnětí svobody za požadování úplatku. Podle vyjádření soudu v roce 2009 slíbil společnosti Coss s. r. o. prodej městských pozemků na okraji Kolína za cenu o pět milionů nižší, než bylo schváleno v rozpočtu, za což si měl účtovat milion korun. Soud při vynesení rozsudku vycházel především z nahrávky, na které Pekárek podle obžaloby mluví s majitelem firmy Petrem Ličkou. Podle Pekárka je však zaznamenaný rozhovor podvržený.

„Je to použití mého hlasového projevu za nějakým účelem. Pravděpodobně má sloužit k tomu, abych se dostal do takových problémů, do jakých jsem se dostal,“ tvrdí Pekárek. Okolnosti vzniku nahrávky mu podle jeho slov nejsou známy, je si však jist, že záznam není pravý. „Znalkyně nevylučuje, že do toho hovoru nebylo zasahováno. A já vím bezpečně, že není autentický,“ dodal.

Petr Lička u soudu
Zdroj: ISIFA/VLP

Obžaloba tvrdí, že vše svědčí proti Pekárkovi

Krajský státní zástupce Petr Jirát však věří jinému posudku. „Bylo prokázáno kriminalistickým ústavem, že šlo o autentickou nahrávku, do které nebylo později nijak zasahováno. Nebyla upravována a dostali jsme ji v tom stavu, v jakém byla nahrána,“ řekl Jirát. Navíc podle obžaloby všechno svědčí proti Pekárkovi. „On všechny ty kroky, na kterých se domluvil s panem Ličkou, za úplatek ve výši milionu skutečně realizoval a hlídal si kupní smlouvu, aby to skutečně na těch patnáct milionů vyšlo,“ uvedl Jirát.

Ličkův obhájce Jakub Drábek poukazuje na fakt, že soud nemá jiné důkazy než zmíněnou nahrávku, a soustředí se tedy na její znevěrohodnění. Cílí na posudek o tom, komu patří druhý hlas z odposlechu. „Je tam napsáno, že s největší pravděpodobností se jedná o pana Ličku. Ale co znamená 's největší pravděpodobností'? Tak je, nebo není? Jsme u soudu, tam by to mělo buďto vyjít najevo, nebo ne. Máme zásadu 'v pochybnostech ve prospěch obžalovaného,'“ podotkl Drábek.

Úryvek z nahrávky

„Tu cenu bych teda udělal, jak jsme říkali. Patnáct a půl jsme říkali. A rád bych, abychom to měli tak nějak jako průchozí, tak jak jsem říkal, milion.“

„To znamená, oficiální cena bude patnáct a půl a vy jste říkal ještě něco o nějaké fakturaci nebo nějak. To by bylo ještě k tomu, jo?“

„Já jsem to jako řekl jasně, jo. Nerad bych, aby to bylo nějak nepochopený.“

Nahrávku podle soudu obstaral Lička

Obestřený nejasnostmi je rovněž původ nahrávky. Byla nejprve anonymně zaslána bývalému kolínskému starostovi Buřičovi a pak i novinářům. Soud je přesvědčen, že nahrávku pořídil podnikatel Lička. Ten se k ní však nehlásí. Přestože policie nikdy nezjistila, že by Lička milionový úplatek místostarostovi skutečně zaplatil, obviněný od soudu odešel s jednoletým trestem odnětí svobody. „Nepodařilo se prokázat, ani v přípravném řízení, ani v řízení před soudem, že skutečně došlo k předání toho úplatku. To však pro právní kvalifikaci nemá žádný vliv, trestné je i žádání o úplatek a slib poskytnutí úplatku,“ objasnil státní zástupce.

Oba obžalovaní před policií ani soudem nevypovídali. Pekárek teď změnil strategii - u dalšího přelíčení chce zpochybnit, že by prodej městských pozemků mohl prosadit z postu místostarosty. Návrh měl podle něj předložit vedoucí odboru a on sám jej nijak neakcentoval. Podle vyjádření bývalých kolínských radních to byl ale právě Pekárek, kdo na schůzích rady a zastupitelstva prodej pozemků zdůvodňoval a obhajoval.

Krajský státní zástupce Petr Jirát
Zdroj: ČT24

ODS nechtěla nahrávku slyšet

Soudkyně se v dosud nepravomocném rozsudku podivovala nad reakcí místní ODS. Tehdejší starosta Jiří Buřič přinesl nahrávku na stranický sněm, aby zabránil Pekárkovi kandidovat ve volbách. Členové strany však dělali vše pro to, aby klíčový důkaz nezaslechli. Kdosi řekl, že bude lepší, když odposlech neuslyší, aby pak nemuseli být ve věci aktivní. Načež sál rychle upustili dva tehdejší radní a také šéf ODS v Kolíně. Další radní sice v sále zůstal, u soudu ale uvedl, že odposlech, který pouštěl starosta, neslyšel.

Pekárek poté, co v klíčovém hlasování podržel Nečasovu vládu, na nátlak spolustraníků opustil ODS. Sněmovna teď bude rozhodovat o jeho vydání soudu. Šestiletý trest vynesený krajským soudem se navíc stále nelíbí státnímu zástupci. Požaduje, aby Pekárek navíc zaplatil milionovou pokutu.

Úplatek poslance Romana Pekárka (zdroj: ČT24)