Schůzka ohledně sKaret dohodu nepřinesla

Praha - Kvůli projetku sociálních karet jednala ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) se zástupci Národní rady osob se zdravotním postižením, dnešní schůzka ovšem dohodu nepřinesla. Předseda rady Václav Krása už před jednáním uvedl, že trvá na tom, aby bylo využívání sKaret dobrovolné, tomu ale podle Müllerové brání současná legislativa i smluvní předpisy. Ministerstvo chce dál jednat jak s politiky, tak s dodavatelem služby, kterým je Česká spořitelna. Zhruba do týdne by také měly být hotové právní analýzy, které zodpoví, jak postupovat v případě, že si někdo sKartu nevyzvedne. Jednou ze zvažovaných variant je i pozastavení výplaty dávek.

„Bez dalších analýz se nemůžeme odhodlat k radikálnímu kroku,“ uvedla ministryně. Podle ní by to jen znejistilo příjemce dávek, mohl by nastat zmatek. Podle ní by si lidé měli karty přebírat - pozastavení jejich vydávání nezvažuje, protože prý systém funguje.

Rada postižených bude podle svého šéfa Václava Krásy dál usilovat o to, aby ministerstvo s bankou smlouvu vypovědělo a karty sloužily jako průkazky. Provozovat by je měl stát, uvedl Krása. Pokud by pak někomu úřad kvůli nevyzvednutí karty pozastavil výplatu dávek, má se podle Krásy obrátit na soud - národní rada prý připraví vzorovou žalobu.

Václav Krása

„Já trvám na tom, že sKrata se musí nově upravit zákonem a že o tom nemůže rozhodovat generální ředitel České televize.“

Krása uvedl, že žádný zákon nestanoví pozastavení výplaty dávek, pokud občan nepřevezme sKartu. Ombudsman Pavel Varvařovský uvedl, že v případě, že si dotyčný kartu nevyzvedne, nemůžou mu být dávky pozastaveny nebo nevypláceny. S tím souhlasí i úřady práce. Podle Müllerové by ovšem ministerstvo mohlo výplatu dávek pozastavit, do týdne chce mít právní analýzy problému.

Mluvčí spořitelny Helena Matuszná pro ČT uvedla, že zůstává povinnost vyzvednout si sKartu na úřadu práce. „Dobrovolnost karty spočívá v tom, že je dobrovolná platební funkce. To znamená, že s ní lidé mohou, ale nemusí platit. Platební funkce je povinná pouze pro příjemce dávek v hmotné nouzi,“ vysvětluje mluvčí.  

Zdravotně postiženým se nelíbí ani to, že ministerstvo práce předává osobní informace žadatelů o dávky přímo České spořitelně, která systém sKaret provozuje. Podali proto trestní oznámení na bývalého ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho někdejšího náměstka Vladimíra Šišku kvůli sKartám. Podezírají je z toho, že České spořitelně neoprávněně poskytli osobní údaje příjemců dávek. Ministerstvo práce a sociálních věcí je správcem jednotného informačního systému, který právě tyto údaje obsahuje. Podle handicapovaných má právo je předat pouze České správě sociálního zabezpečení.

Jakou funkci sKarta plní?

  • sKarta bude mít tři funkce: identifikační, autentizační a platební.
  • Sloužit bude zejména k identifikaci na úřadě. U osob se zdravotním postižením bude plnit funkci průkazky TP, ZTP a ZTP/P se všemi jejími výhodami.
  • Autentizační funkce umožní z domova realizovat činnosti spojené s veřejnou správou. Příjemce bude mít prostřednictvím internetu přehled o čerpaných sociálních dávkách.
  • Platební funkce umožní příjemci sKartou platit v obchodech nebo vybírat hotovost z bankomatů České spořitelny i všech dalších bank. Prostředky bude možné si bezplatně převést na svůj vlastní účet.

Zdroj: MPSV

Premiér Petr Nečas (ODS) minulý týden při nástupu Müllerové do funkce řekl, že si nedovede představit, že by používání sKaret nebylo dobrovolné. V úterý prohlásil, že tomu tak bude a že k tomuto výsledku směřuje dohoda se spořitelnou. Její generální ředitel Pavel Kysilka poté ale uvedl, že dobrovolné bude jen využití „platebních funkcí“, tedy placení v obchodech.

Systém sKaret kritizuje opozice i někteří koaliční poslanci. Opoziční sociální demokraté podle svého šéfa Bohuslava Sobotky budou usilovat o pozastavení projektu a poté i o jeho zrušení zákonem. Návrh už předložili senátoři ČSSD.