Starostové jednou nohou venku z chomoutu s TOP 09

Praha – Hnutí Starostové a nezávislí, které představuje vnitrostranického partnera vládní TOP 09, zatím se Schwarzenbergovou stranou neprodlouží smlouvu o spolupráci. Díky ní přitom nastoupili pod jednou kandidátkou do sněmovních voleb před dvěma lety. Stávající smlouva vyprší s koncem roku, o další spolupráci s „topkou“ ovšem chtějí Starostové podle jejich šéfa Petra Gazdíka rozhodnout teprve na sněmu v červnu 2013. Informuje o tom deník Právo.

Půlroční lhůta volného vztahu je způsobena deklarovaným zájmem Starostů najít nová témata, jimiž by mohli v budoucnu oslovit voliče. Do celostátní politiky totiž vstupovali s ambicí prosadit nové rozpočtové určení daní, které by bylo spravedlivější vůči menším městům a obcím, což se jim už podařilo. I po vypršení smlouvy 31. prosince nicméně Starostové zůstávají loajálními partnery.

„U nás platí, že podaná ruka platí, proto nepřichází v úvahu, že když smlouva s TOP 09 k 31. prosinci skončí, že by poslanci STAN byli neloajální k TOP 09,“ cituje Právo předsedu Starostů a předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka. „Dodržíme všechny závazky, stejně jako v krajích, kde jsme kandidovali společně.“

Červnová dohoda má rozhodnout o tom, zda Starostové půjdou s TOP 09 do parlamentních voleb 2014.

Smlouvu o dlouhodobé spolupráci podepsali Starostové s tehdy novorozenou TOP 09 před parlamentními volbami v roce 2010. Zde se zavázali mj. k vytvoření společných kandidátek a Schwarzenbergově a Kalouskově straně tak výrazně ulehčili budování stranické struktury; shora vzniklé uskupení tvořené převážně někdejšími zákonodárci z řad lidovců získalo díky spolupráci se Starosty širokou základnu na regionální úrovni a v městských zastupitelstvech.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg času, který si Starostové vzali, rozumí. „Nemyslím si ale, že najdou mnohem lepší řešení,“ dodal s tím, že prioritní pro Starosty musí být nalezení programu.

Co chtějí Starostové? Zaostřit na školství a zrušit Senát

Podle Gazdíkova vyjádření by Starostové v budoucnu rádi navázali spolupráci s regionálními osobnostmi, chtějí prosazovat zeštíhlování státní správy a více pozornosti hodlají směřovat na školství. „Chceme přinést konkrétní věci, jak zachránit české školství nebo jak pracovat ve školství s menšinami,“ dodává šéf Starostů. Sám Gazdík potom navrhuje také zrušení Senátu, jež by mělo být součástí širší úpravy činnosti ústavních institucí. „Ústava potřebuje revizi a Senát je zbytečný.“

Dá se předpokládat, že pro další spolupráci mezi TOP 09 a Starosty musí některá z těchto témat výrazněji akcentovat také Schwarzenbergova a Kalouskova strana. Už po krajských volbách totiž Starostové vznesli požadavek, aby program TOP 09 více reflektoval jejich politické požadavky. „Chceme, aby minimálně polovina programu byla “starostenská„. Představoval bych si to více v některých zásadách boje proti korupci. V sociální oblasti bychom rádi byli trochu střízlivější,“ konstatoval tehdy Gazdík, jehož vidina další společné spolupráce stojí na představě subjektu podobného německé CDU-CSU.

Sebevědomí Starostů a jejich vlažnější vztah k „topce“ vychází ostatně právě z výsledků voleb; Starostové totiž byli úspěšnější v těch místech a krajích, kde kandidovali sami bez TOP 09. Její vládní angažmá totiž způsobuje pokles voličské přízně.