Na liberecké mistrovství si znovu posvítí policie

Ústí nad Labem - Dluhy mistrovství v klasickém lyžování v Liberci budou znovu prošetřovat kriminalisté. Podle dnešních Lidových novin rozhodlo o znovuotevření případu zastupitelství v Ústí nad Labem s tím, že by se policie měla konkrétně zabývat trestním oznámením, které na organizátory kvůli dluhům podala reklamní agentura. Policejní inspekce už na začátku měsíce uvedla, že detektivové vyšetřování odložili předčasně.

Liberecké mistrovství v roce 2009 skončilo i přes výraznou pomoc státu stomilionovým dluhem. A právě státní pomoc je důvodem, proč na organizátory šampionátu v čele s bývalou běžkyní na lyžích Kateřinou Neumannovou podala trestní oznámení reklamní agentura. Dospěla totiž k závěru, že se tým Neumannové zadlužil v přesvědčení, že za něj závazky zaplatí stát.

Policie ovšem v loni v létě trestní oznámení odložila. „O doložení bylo rozhodnuto předčasně. Věc jsme s pokyny předali okresnímu státnímu zastupitelství v Liberci. Samozřejmě předpokládám, že to předají policii,“ prohlásil šéf ústeckých žalobců Jiří Křivanec. Také poslanci z kontrolního výboru ve čtvrtek rozhodli, že chtějí, aby Nejvyšší kontrolní úřad mistrovství dál prověřoval.

Organizátoři mistrovství dluží celkem 108 milionů korun bez penále. V kauze je obviněno celkem pět lidí. Ministr školství Josef Dobeš chtěl původně navrhnout vládě, aby stát z dluhu zaplatil 50 milionů korun. Dalších 25 milionů měl zaplatit Liberec. Nakonec však vláda schválila, že se stát na placení dluhů podílet nebude.

Protože občanské sdružení, které organizovalo mistrovství, nemá na zaplacení dluhů, chtělo zamířit do úpadku. Pražský městský soud ale vyhlášení úpadku nepovolil, návrh odmítl pro formální chyby.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března roku 2009. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů a zodpovídala za ně Neumannová. Ta ale pochybení odmítá.

Kateřina Neumannová
Zdroj: ČTK
Vydáno pod