Policisté kontrolovali Prahu při akci Saigon

Praha - Pražská policie má za sebou mimořádnou preventivní akci. Trvala čtrnáct hodin a zúčastnili se jí policisté, strážnící, celníci i pracovníci města. Do dnešních sedmi hodin ráno zkontrolovali stovky lidí v autech, ubytovnách, večerkách nebo skvotech.

Akci s názvem Saigon považují policisté svým záběrem a rozsahem za ojedinělou. Policisté s celníky zkontrolovali kolky na cigaretách a láhve s alkoholem v sedmdesáti večerkách. Padesát láhví nemělo známky v pořádku. Jaký je přesně obsah zhruba desítky láhví bez rodného listu a jestli neobsahují metylalkohol, teď bude zkoumat celní laboratoř.

O několik hodin později pokračovala akce na magistrále u Pražského povstání. Policisté zde kontrolovali, jestli řidiči před jízdou nepili alkohol nebo nebrali drogy. Současně pátrají po hledaných osobách a zjišťují, jestli mají řidiči v pořádku doklady. Akce Saigon se zúčastnilo 120 policistů.

Při této akci policisté používají speciální přístroj na detekci drog v těle řidiče. U několika řidičů skutečně policie drogy v těle odhalila, častěji byli ale řidiči pod vlivem alkoholu. V ranních hodinách policie pokračovala v kontrolách pražských nádraží a skvotů. Jako poslední přišli na řadu řidiči městské hromadné dopravy, i u nich policisté zjišťovali, jestli před jízdou nepili.

Reportáž Václava Štefana (zdroj: ČT24)