Mecenáš vsetínského hokeje Roman Zubík dostal devět let vězení

Ostrava - Bývalého vsetínského hokejového šéfa Romana Zubíka poslal soud na devět let za mříže. Udělil mu souhrnný trest za dvě obžaloby. Někdejší spolumajitel Chemapolu byl obžalován z podvodů se škodou přes miliardu korun, z čehož soud Zubíkovi prokázal sedmisetmilionové podvody. Zubík si již ve věznici odpykává trest 5,5 roku za to, že ve druhé polovině 90. let nezákonně financoval hokejový klub ve Vsetíně, a způsobil tak škodu 150 milionů korun. Tento trest dnes soud zrušil a uložil Zubíkovi za všechny činy trest souhrnný.

První obžaloba kvalifikuje Zubíkovy machinace jako podvody, pojistné podvody a také krádež. Podle obvinění způsobil škody podniku Slovenský plynárenský průmysl, zkrachovalé Moravia Bance, pardubické společnosti Paramo a dalším firmám. Druhá se týká údajného fiktivního prodeje pohonných hmot, kterým podle žalobce způsobil Komerční bance škodu téměř 250 milionů korun.

Zubík v průběhu celého procesu tvrdil, že je nevinný. Jeho advokát ještě neví, zda se odvolá. S dnešním rozhodnutím soudu ho musí nejprve osobně seznámit ve vězení. Státní zástupce ale zvažuje odvolání. Případ by tak řešil ještě Vrchní soud v Olomouci.