Policie rozprášila gang, který 10 let terorizoval Pardubicko

Pardubice - Česko má další případ údajných mafiánských praktik a násilí vůči podnikatelům. Policie rozprášila údajný gang bratrů Hermanových, který podle ní deset let na Pardubicku vydíral a terorizoval řadu místních lidí a kontroloval pardubické podsvětí. Nechybělo fyzické násilí, výhrůžky likvidací rodiny i zapalování automobilů. Policie zaznamenala podobné gangy i v jiných místech republiky, před soudem je už takzvaný Toflův gang z Brna.

Tři z údajných pardubických vyděračů už jsou ve vazbě a hrozí jim až 12 let vězení. Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavla Hantáka gang vymáhal buď fiktivní, nebo uměle navýšené pohledávky. Jeho obětí měli být nejen další lidé z podsvětí, ale také řada místních podnikatelů, kteří ve městě provozovali restaurace nebo obchody. 

Náznaky mafiánských praktik se objevily už před pěti lety. Řada místních lidí na existenci gangu a bratry Hermanovi v internetových diskusích bezvýsledně upozorňovala několik let. Česká televize informovala i o podezřelých požárech aut.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Policie ale zasáhla, až když kauzu převzal ÚOOZ. Při domovních prohlídkách kriminalisté objevili celý arzenál nelegálních zbraní včetně samopalů a vojenské munice. Podle detektivů má zadržený gang na svědomí celkem osm zapálených aut, a to včetně vozidel policistů, kteří se snažili jejich trestnou činnost vyšetřovat.

Na východě Čech nejde o první případ údajného vydírání podnikatelů. Před deseti lety si někteří stěžovali na lidi kolem bývalého vrchního kriminálního komisaře Ladislava Pavlíčka.