Nový šéf VZP má pojišťovnu finančně stabilizovat

Praha – Nový ředitel VZP Zdeněk Kabátek má jako hlavní úkol finanční stabilizaci pojišťovny k počátku roku a pak také uzavření nových smluv s nemocnicemi, uvedl to nový šéf správní rady Petr Nosek. VZP hospodaří ročně se 150 miliardami korun, třímiliardový propad na konci roku tedy podle něj neohrozí její platební schopnost. Situaci prý navíc vylepší nárůst výběru pojistného, protože lidé dají na konci roku z platů navýšených o odměny vyšší pojistné.

Pro příští rok záleží hospodaření VZP podle Noska na tom, jak bude vypadat úhradová vyhláška a jak se bude vyvíjet výběr zdravotního pojištění. „Jsou tady i technické nástroje, které umožní dohonit momentální platební neschopnost, například pomocí předsunuté platby nebo krátkodobého úvěru. Bude na vedení pojišťovny, aby některé z těchto kroků navrhlo a předložilo správní radě, která je posoudí,“ řekl. Nejdříve počátkem roku 2015 by se pak VZP měla dostat do vyrovnaného hospodaření.   

Pojišťovnu také čekají vyjednávání s nemocnicemi ohledně nových smluv. Tady bude podle Noska zásadní otevřená komunikace: „Pokud je k dispozici materiál, který hodnotí každé oddělení nemocnice personálně, technicky i z hlediska výkonu, tak si myslím, že na ty informace má nárok i veřejnost,“ řekl Nosek. Soudí, že právě otevřenost komunikace může obhájit VZP v krocích, které nejsou úplně populární. 

VZP vypověděla smlouvy všem nemocnicím – ty teď varují, že v první fázi hrozí zrušení třem desítkám zařízení. Nemocnice chtějí uzavřít s pojišťovnou dlouhodobé smlouvy, VZP ale některým nabídla smlouvy jen na dva roky.