S odchodem lékařů přijdou o práci i tisíce sester

Praha - Zdravotní sestry se k protestu lékařů Děkujeme, odcházíme nepřipojí a výpovědi z práce podávat nebudou. Nechystají ani vlastní protestní akci. Po dnešním mimořádném sněmu předsedkyň a předsedů sekcí a regionů České asociace sester (ČAS) to řekla její prezidentka Dana Jurásková. Sestry se hromadných odchodů lékařů obávají. Pokud se budou slučovat nemocniční oddělení nebo případně i rušit celé nemocnice, mohlo by přijít o práci až devět tisíc sester. Prezident Klaus postup zdravotních sester v rozhovoru pro server Novinky.cz ocenil, jde podle něj o projev odpovědnosti.

Pokud by sestry kvůli případnému zavírání nemocničních oddělení přišly o místo, podle mluvčí Ireny Pejznochové hrozí, že by mohly ze zdravotnictví odejít úplně. Ztratit by tak mohlo hlavně vysokoškolsky vzdělané zdravotnice se znalostí cizích jazyků, které by v systému mohly později chybět. Pokud by se přitom nemocnice s akutní péčí nerušily a změnily se na léčebny dlouhodobě nemocných a doléčovací ústavy, bylo by naopak sester potřeba ještě víc.

Dana Jurásková:

„ČAS zásadně nesouhlasí s formou protestu, který je realizován Lékařským odborovým klubem, a k protestu se nepřipojuje. Domníváme se, že u veřejnosti nevrhá dobré světlo na české zdravotnictví jako celek.“   

Část sester ale akci lékařů podporuje a vidí v ní šanci na zlepšení situace pro všechny zdravotníky. Pokud totiž lékaři víc peněz na platy vybojují, očekávají sestry, že dostanou také víc. Asociace sester proto podle Juráskové požaduje, aby všechna opatření, která budou v souvislosti s výzvou lékařů realizována, dopadla na všechny pracovníky ve zdravotnictví, ne jen na lékaře.

Lékaři by neměli usilovat o vyšší platy na úkor ostatního personálu

ČAS už dříve upozornila na to, že lékaři by neměli usilovat o vyšší platy na úkor ostatního zdravotnického personálu. Část sester proto lékařům vytýká, že lobbují jen za jednu zájmovou skupinu, nikoli za všechen zdravotnický personál. Asociace zároveň žádá, aby se mohla zapojit do prací na reformě, kterou chystá ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Jeho náměstek Petr Nosek uvedl, že se příprav sestry účastnit budou. Jejich postoj ocenil.

Heger na dnešní tiskové konferenci potvrdil, že resort chystá novelu o vzdělávání nelékařských pracovníků, která by měla například umožnit registrace sester a zdravotních asistentek a lépe definovat některé jejich kompetence. Mohly by pak vykonávat i vysoce specializované činnosti. Česká republika v této oblasti za zahraničím zaostává. Poslanci by mohli návrh řešit na únorové schůzi sněmovny. Poslanec Marek Šnajdr (ODS) věří, že by mohl projít už v prvním čtení.

Prezident Klaus na rozhodnutí sester reagoval prohlášením, v němž ocenil, že zdravotnický personál odmítá kampaň Děkujeme, odcházíme. „Odmítnutí této kampaně… považuji za projev mimořádné odpovědnosti a zdravého rozumu. Je důležité, že naše veřejnost slyší, že za zdravotníky nemluví pouze skupina profesionálních odborářů a funkcionářů Lékařského odborového klubu,“ citují Novinky.cz prezidentova slova adresovaná Juráskové.