Soud udělil tresty za vydírání podnikatele na Lipně

Český Krumlov – Dva podmíněné tresty s odkladem na tři roky a jeden dvouletý ve věznici s ostrahou, takový verdikt si od českokrumlovského soudu odnesli vyděrači lipenského podnikatele Jiřího Broma. Vyhrožovali mu smrtí a fyzicky ho napadli. Jeden z nich - Vok Wippern je známý jako bývalý spolupracovník zavražděného šéfa podsvětí Františka Mrázka. Dnešní rozsudek není pravomocný, obžaloba i státní zástupkyně si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají.

Spor mezi trojicí mužů a Bromem byl vnímán jako konkurenční boj mezi podnikateli v turistice u lipenské nádrže. Soud však dnes uvedl, že důvodem sporu byla především uražená ješitnost. „Motivem nebylo konkurenční jednání mezi účastníky. Jednalo se o mstu ze strany obžalovaných vůči poškozenému za údajné pomluvy,“ řekl novinářům mluvčí soudu Jan Montag. Brom prý měl o konkurentech šířit pomluvy.

Podle policie trojice mužů vylákala v polovině dubna Broma pod záminkou obchodní schůzky do restaurace v Dolní Vltavici. „Při setkání mu trojice ale začala vyhrožovat, nutila ho k tomu, aby ustoupil od jistého podnikatelského záměru. Vydírala ho a hrozila mu zastřelením a pohřbením v Lipně,“ uvedl před časem jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.   

Obhajoba dnes u soudu tvrdila, že obžalovaní Broma nevydírali, a žádala pro své klienty zproštění obžaloby. Senát to však zamítl a uznal trojici mužů vinnými. „Zaznamenali jsme významné rozdíly v jednotlivých výpovědích obžalovaných,“ uvedla soudkyně Jitka Juřicová.   

Brom stál letos na jaře za převozem velké turistické vyhlídkové lodě Adalbert Stifter na Lipno, která během premiérové sezony přepravila letos 37 tisíc turistů. Výletní loď, na které se může plavit až 250 pasažérů, byla na hladinu přehrady spuštěna 20. dubna.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)