Nečas i opozice Vondrovo působení na obraně ocenili

Praha - Odchod Alexandra Vondry (ODS) z čela ministerstva obrany je pro resort ztrátou, komentoval Vondrovo rozhodnutí rezignovat premiér Petr Nečas (ODS). Podle něj byl Vondra nejkompetentnější ministr obrany za dvacet let. Rovněž stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD) ocenil Vondrovu odbornost. Rezignace je ale logická vzhledem k volbám i kauzám z minulosti, dodal Hamáček.

„Vondra patřil mezi ty členy vlády, kteří nebyli pouze úzce resortně zaměřeni, ale měli širší resortní přesah. Jeho odchod z ministerstva obrany, který je dán politickými důvody, je pro tento resort ztrátou,“ prohlásil Nečas.

Šéf ČSSD i komunisté ale Vondru zkritizovali

„Chci říci, že mi bylo ctí se s panem ministrem Vondrou politicky a odborně utkávat. By to ministr, který rozuměl resortu obrany,“ poznamenal Hamáček. ČSSD podobnými hodnoceními v případě politiků vládních stran šetří a také Vondra se o tom v minulosti mnohokrát přesvědčil. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ale míní, že Vondra měl kvůli kauze ProMoPro odejít už dávno a že nic zásadního a převratného do resortu nepřinesl.  

Vondrovo působení podrobil kritice i stínový ministr KSČM Alexander Černý. Podle něj nepřinesl žádnou kvalitativní změnu a jen pokračoval v práci předchozích ministrů obrany. „Důsledkem je ztráta některých schopností armády, především pak schopnosti zajistit obranu země,“ podotkl Černý. Uvedl, že vojáci se prioritně připravovali jen na účast v zahraničních misích.

Mluvčí prezidenta Václava Klause Radim Ochvat uvedl, že prezident o tomto kroku předem informován nebyl.

Zbrojní analytik Jaroslav Štefec:

„Pan Vondra měl bezpochyby k resortu obrany pozitivní vztah a problematice bezpečnosti a obrany rozuměl. Snaha pana ministra byla změnit celý systém, ale v určitém momentě narazil na meze možností, které měl v rámci vlády a politického spektra. I zákulisí politické scény hrálo svou roli. V tento moment je to spíš rána z milosti.“

Opozice po Vondrově odchodu volala už dlouho

Vondra svůj odchod zdůvodnil neúspěchem v podzimních volbách, kdy se mu nepodařilo obhájit senátorský mandát. V obvodě Litoměřice, kde kandidoval, se nedostal ani do druhého kola. Na kongresu strany se poté rozhodl neobhajovat post místopředsedy strany.

Opozice po Vondrově odchodu dlouhodobě volala - a to zejména kvůli kauze ProMoPro spojené s obdobím českého předsednictví Radě EU v roce 2009. Vondrovi, který tehdy jako vicepremiér pro evropské záležitosti předsednictví (tehdy ještě v Topolánkově vládě) organizoval, dávala za vinu předraženou zakázku na vysílací a přenosovou techniku, již zajišťovala právě společnost ProMoPro. Dnes i sám Vondra připustil, že vleklá aféra stála za poklesem voličské přízně. 

Rezignaci podává Vondra k 7. prosinci. Kdo Vondru nahradí, se zatím neví.