Vládní poradci tlačí na Nečase, aby vybral Kocábova nástupce

Praha - Šest členů vládních rad z neziskových organizací vyzvalo dnes otevřeným dopisem premiéra Petra Nečase (ODS), aby nejpozději do konce ledna vybral nového vládního zmocněnce pro lidská práva. V případě, že se situace do té doby nevyřeší, jsou připraveni rezignovat na své funkce v poradních orgánech. Česko nemá zmocněnce pro lidská práva, který předsedá také stejně zaměřené vládní radě i radě kabinetu pro záležitosti romské komunity, od poloviny září, kdy vláda z této funkce odvolala Michaela Kocába. Nečas za prázdný post zmocněnce sklízel kritiku již v minulém roce. Začátkem listopadu se nechal slyšet, že kandidáta má.

„Dovolujeme si tímto dopisem vyjádřit své hluboké znepokojení nad dosavadním přístupem Vaší vlády k problematice lidských práv a národnostních menšin,“ uvedli autoři otevřeného dopisu. Vedle Pospíšila, Věry Roubalové Kostlánové z výboru pro práva cizinců, Evy Vaníčkové z výboru pro práva dětí a Luďka Šikoly a Jana Wünsche z výboru pro občanská a politická práva se pod dopis podepsala také bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, která je členkou výborů pro práva dítěte a pro sexuální menšiny.

Pisatelé připomínají, že Nečas loni po Kocábově odvolání slíbil nalezení nového zmocněnce do dvou týdnů. „Tento termín jste však nedodržel,“ vytýkají premiérovi autoři dopisu. Podle nich tak nyní státní aparát dostatečně nezajistí vypracování koncepcí ochrany lidských práv v Česku a návrhů jednotlivých opatření či posuzování různých materiálů a záměrů, které se týkají menšin.

Šestice členů vládních výborů „důrazně žádá“ premiéra, aby nejpozději do konce ledna nového zmocněnce vybral tak, aby postoje a názory kandidáta zaručily naplnění mezinárodních úmluv o lidských právech v Česku. Pokud se tak nestane, chtějí pisatelé odejít z vládních rad. Premiér si za svého poradce pro menšiny vybral loni šéfa konzervativního Občanského institutu Romana Jocha. Jeho vyjádření již několikrát vyvolaly protesty ochránců lidských práv. Média spekulovala na podzim o tom, že by se vládní zmocněnkyní mohla stát bývalá poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques. Nečas však řekl, že tento návrh nebyl nikdy na pořadu dne.