Zádušní mše za Karla IV. se zúčastnil Duka i Klaus

Karlštejn – Dnes, přesně 634 let po smrti českého krále Karla IV., se na Karlštejně konala zádušní mše za tohoto významného panovníka. Mši sloužil kardinál Dominik Duka a zúčastnily se i další významné osobnosti včetně předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové nebo prezidenta Václava Klause. Ten byl po Tomáši Garriguu Masarykovi teprve druhým českým nebo československým prezidentem, který se zádušní mše za Karla IV. zúčastnil. A na mši byli přítomni i velvyslanci těch zemí, kterým Karel IV. vládl: Německa, Francie a Lucemburska.

Konání bohoslužby v den svého úmrtí ustanovil Karel IV. již za svého života a mše se tak koná bez přerušení každý rok od 29. listopadu 1378 v unikátním prostředí kaple svatého Kříže vyzdobené gotickými deskovými obrazy Mistra Theodorika. Bohoslužby, kterou již tradičně celebruje pražský arcibiskup, se účastní významné osobnosti společenského života, zástupci Univerzity Karlovy i velvyslanci států, jimž ve své době Karel IV. vládl.

„V den úmrtí otce vlasti Karla IV. plníme jeho testament, jeho přání, aby v tento den zde v kapli svatého Kříže bylo vzpomenuto jeho památky, jeho života. My s vděčností vzpomínáme na otce vlasti,“ zahájil zádušní mši kardinál Dominik Duka.

Vstup Pavla Štrunce z Karlštejna (zdroj: ČT24)