Metanolová aféra trvá tři měsíce a konec v nedohlednu

Praha - Zítra tomu budou přesně tři měsíce, kdy vypukla metanolová aféra. Smutná bilance čítá k dnešnímu dni 37 obětí, 72 obviněných a tisíce kontrol. Zkušenosti ze zahraničí ale ukazují, že aféra zřejmě ještě nějakou dobu potrvá, byť se další otravy mohou objevit spíše sporadicky. Mezi lidmi je totiž stále kolem pěti tisíc litrů toxického alkoholu. S blížícími se svátky a koncem roku navíc konzumace alkoholu stoupá, ministerstvo zdravotnictví proto připravuje informační kampaň.

Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta v Otázkách Václava Moravce uvedl, že hygienici nyní vedou na tři sta správních řízení s prodejci alkoholu. Obchodníci nejčastěji chybují v dokazování původu alkoholu. Pokud nemají k alkoholu tzv. rodný list, nesmí alkohol ani prodávat, ale už ani skladovat. Dlouhodobý tlak kontrol i prohibice ale podle Valenty mají pozitivní dopad a prodejci se „polepšili“.

Ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jakub Šebesta pak doplnil, že probíhá zhruba 800 kontrol týdně; z toho se problémy vyskytnou zhruba ve dvou až čtyřech případech, nejčastěji v malých prodejnách provozovaných vietnamskou komunitou. 

Panáka v baru si dá bez obav jen 18 procent lidí

Češi jsou trochu opatrnější - průzkum agentury STEM/MARK z listopadu totiž ukázal, že jen 18 procent lidí se nebojí konzumovat tvrdý alkohol v barech a restauracích. 46 procent lidí nepovažuje pití panáků za bezpečné a 37 procent pak tvrdý alkohol vůbec nepije. Hlavní hygienik Valenta přiznal, že riziko dalších otrav stále přetrvává. „V tento moment mohu říct to, že to nyní nebude, rozhodně,“ odpověděl na otázku, kdy veřejnosti sdělí, že riziko je minimální či nulové. „Vycházíme ze zahraničních zkušeností… Předpokládal bych, že to může být i dříve než za půl roku, ale nemohu předjímat,“ dodal s tím, že nejde jen o otázku informovanosti a kontrol, ale i například legislativy nebo toho, jak je obecně pití alkoholu v české společnosti vnímáno.

image_418547
Zdroj: ČT24

Metanolová kauza je co do počtu obětí druhou nejhorší katastrofou v dějinách Česka. Více lidských životů (50) si vyžádaly jen povodně z roku 1997. 

Otravy metylalkoholem se v posledních letech objevily i v dalších evropských zemích. Například v září 2001 si podomácku vyrobená pálenka v estonském městě Pärnu a okolí vyžádala 68 obětí a desítky přiotrávených. O rok později bylo v Norsku kvůli otravě metanolem hospitalizováno asi 50 lidí, 17 osob zemřelo. Případy se přitom táhly až do prosince 2004. Nejméně 20 obětí měla v březnu 2005 i nelegálně vypálená anýzovka v Istanbulu.