Čechy se promění v kluziště, silničáře trápí i nový sníh

Praha - Většinu území Čech má v úterý ráno pokrýt ledovka, varují meteorologové. Napadne podle nich až osm centimetrů sněhu a spolu s ním déšť a srážky místy namrznou. Výstraha platí v úterý od 04:00 do 11:00 pro Středočeský, Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj a také pro Prahu a Vysočinu. Sněžení a náledí se ale může objevit i v ostatních regionech republiky. Již v průběhu dnešní mrazivé noci se na některá místa v Česku vrátilo sněžení. Nová vrstva sněhu napadla v severních, jižních a východních Čechách a také ve Zlínském kraji. Kromě sněhu ráno komplikovalo dopravu náledí, zejména na horách na východě Čech i Moravy.

Sněžit bude podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) během noci z dneška na úterý postupně téměř na celém území Česka vyjma východní a severovýchodní Moravy. K ránu pak bude sněžení na jihozápadě republiky v polohách pod 500 metrů nad mořem přecházet v déšť nebo déšť se sněhem, který místy vytvoří náledí. Ústav doporučuje řidičům, aby pozorně sledovali dopravní zpravodajství. Kvůli náledí mají také podle meteorologů počítat s tím, že cesta autem bude trvat déle než obvykle.

Meteorlog ČT Michal Žák o rozdílech mezi ledovkou a náledím:

„Ledovka vzniká, když kapalné srážky na podchlazeném povrchu, tedy při teplotě pod nulou, začnou namrzat a tvoří se vrstva ledu. Náledí vzniká spíše, když začne namrzat třeba rozbředlý sníh nebo mokrý povrch chodníku a vozovek začne namrzat při poklesu teploty pod bod mrazu. Takže náledí je spíše lokální, zatímco ledovka více prostorovou.“

Nový sníh leží například v Krkonoších a Orlických horách, ale i pod nimi. Například z Náchodska či Jičínska silničáři hlásí sněhové přeháňky. Podobné je to také na horách ve Zlínském kraji, kde jsou také některé silnice vlhké nebo mokré a mohou namrzat. Podle silničářů jsou přes komplikace všechny komunikace sjízdné. Vydržet by to mělo celý den i v noci.

Meteorolog Michal Žák o hrozbě ledovky (zdroj: ČT24)

Teploty se budou pohybovat většinou lehce nad nulou. Vyšplhají se na některých místech až na 4 stupně celsia, v noci naopak mohou klesnout až na -6 stupňů. Na horách se mohou vyskytnout sněhové srážky, v nižších polohách je meteorologové očekávají až v úterý a potom na konci týdne.