Vlekaři o víkendu zahájí sjezdařskou sezonu

Praha - Česko v noci zasype sníh. Padat má nejdřív jen na horách, později i v nížinách. Teploty pod nulou vydrží minimálně do soboty. Toho chtějí využít vlekaři, na většinu sjezdovek už proto sypou technický sníh. Vleky ale zatím, až na výjimky, v provozu nejsou. Většina středisek chce alespoň některé sjezdovky pro lyžaře otevřít o víkendu.

V Krušných horách napadlo místy i půl metru sněhu. Na sjezdovky ale přibývá i ten technický, který lépe odolává oblevě. Podle vlekařů musí svahy sjezdovek pokrývat nejméně 70 cm sněhu. „Dá se říct, že teď od pátku sedmého už jedeme oficiálně sezonu. Zahájili jsme za ceny vedlejší,“ uvedl Ladislav Vodochodský, provozovatel TJ Klínovec. „Na 99 procent otevíráme v pátek dvě sjezdovky,“ řekl i Filip Majkus z lyžařského areálu Neklid.

V Krkonoších spustili sněhová děla už v pátek a většina zdejších lanovek se rozjede o víkendu, třeba na Černé hoře by se ale mohlo lyžovat už v polovině týdne. 

Vlekaři o víkendu zahájí sjezdařskou sezonu (zdroj: ČT24)

Jen dva centimetry přírodního sněhu napadly zatím v Novém Městě na Moravě. Potřebují proto alespoň mráz, aby sněžná děla mohla vyrobit dostatek sněhu pro mistrovství světa v biatlonu konané v únoru. „Teď je jediná doba, kdy můžeme vyrábět, abychom to měli včas připravené,“ uvedl Karel Klapač, ředitel lyžařského areálu Harusův Kopec. 

Převážně na technickém sněhu se bude lyžovat nejspíš až do Vánoc, vytrvalé přívaly prašanu v následujících dvou týdnech meteorologové neočekávají. „V příštích deseti dnech očekáváme v českých horách teploty pod nulou, nejčastěji -3 až -8. K tomu bude občas sněžit,“ uvedl meteorolog Michal Žák. 

Ve většině středisek letos podraží permanentky, řádově o deset procent. Například ve Špindlerově mlýně se ale cena celodenního skipasu nemění.