Hygienici lidem před Vánoci zdarma prověří alkohol

Praha - Hygienické stanice budou v předvánoční době provádět zvýšený dozor kvůli metanolu. Každoročně se v tuto dobu zvyšuje prodej i spotřeba alkoholu. Ministerstvo zdravotnictví se obává, aby se nedostal znovu do oběhu ten závadný. Podezřelé lihoviny si proto mohou lidé nechat zdarma otestovat na kterékoliv krajské hygienické stanici. Ministerstvo na to vyčlenilo asi 10 milionů korun.

„Aféra s metylalkoholem je sice z toho nejhoršího za námi, ale stále se zde objevují občané, kteří jedovatý alkohol požívají a ocitnou se v nemocnici,“ upozornil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Bezplatné testování podezřelých láhví s alkoholem se ale podle ministerstva netýká lihovin nabízených k prodeji. Zdarma budou mít navíc občané vyšetření jen v případě, že poskytnou údaje o sobě i původu alkoholu.

Heger varuje před nákupem i pitím pochybného alkoholu. Radí lidem, pokud mají sebemenší pochyby o alkoholu, který mají doma, ať ho raději vylijí. Ztráty způsobené případným poškozením zdraví jsou mnohem větší. Podle policejních odhadů je totiž v ČR stále asi pět tisíc litrů nezajištěného metylalkoholu. Ojedinělé případy otrav ze starých domácích zásob se budou podle Hegera vyskytovat ještě minimálně půl roku.  

Za tři měsíce od vypuknutí kauzy zemřelo v ČR na otravu metanolem 37 lidí. Aktuálně jsou tři případy hospitalizovaných, pacient v Benešově je ve vážném stavu. Nemocnice dosud použily pro lidi otrávené metylalkoholem zhruba 125 balení léku fomepizol, celkem bylo do ČR dodáno přes 170 balení. Po deseti baleních je nyní připraveno k použití v nemocnicích v Ostravě, Olomouci a Praze. Pokud by zásoba v Česku klesla pod 30 balení, neprodleně budou objednána další.