Policie došetřila další armádní kauzu, korupci u minometů nezjistila

Praha - Připravovanou stamilionovou zakázku na nákup minometů pro českou armádu úplatky neprovázely. Dospěla k tomu policie, která kauzu odložila. „Vyžádám si spisový materiál, abych závěry policie přezkoumala,“ uvedla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná. Protikorupční útvar se začal kauzou zabývat na počátku září 2010 na základě upozornění Mladé fronty DNES.

Deník MfD tehdy uvedl, že bývalý náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva společně s lobbistou Josefem Jindrou domlouval armádní zakázku na nákup minometů od finské firmy Patria. Podle MfD šlo o to, že by Patria bez výběrového řízení dodala české armádě minomety a odměnou za tuto výhodu by pak zaplatila provizi.

Aby se vyhnul výběrovému řízení, chtěl Kopřiva vytvořit společný projekt se slovenskou vládou. Díky směrnicím Evropské unie totiž není v případě spolupráce dvou států výběrové řízení nutné. První jednání, které novináři zaznamenali, se odehrálo 5. května v Bratislavě na veletrhu IDEB. Od té doby se sešli ještě několikrát. Na slovenské straně měl projekt údajně podpořit tamější lobbista s výbornými vztahy s premiérem Robertem Ficem.

Lobbista Jindra uvedl, že procenta „vyfakturují systémem zahraničí-zahraničí jako nějakou sportovní akci“. To znamená, že úplatek by nedorazil na české účty a finská společnost by navíc mohla zanést „výdaj“ oficiálně do svého účetnictví jako virtuální sportovní akci. Když se zástupce Patrie ptal, kolik budou platit bokem, Jindra mu prý odpověděl, že přesná výše provize bude záležet na velikosti zakázky.

Když se o všem dozvěděl tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra, Kopřivu ihned odvolal. Na následné tiskové konferenci oznámil, že nařídil úřadu pro dohled nad akvizicemi, aby prověřil uzavřené, dojednávané i chystané kontrakty, první na řadu přišly nákupy přes prostředníky. V srpnu 2012 pak ministerstvo v nové knize, která hodnotí dva roky vlády Petra Nečase, konstatovalo, že nákupy vojenské techniky přes zprostředkovatele připravily armádu v minulých šesti letech o 1,5 miliardy korun. Armáda si přes prostředníky pořídila třeba letouny CASA, transportéry Pandur nebo lehké obrněnce Iveco.