Zavládla zima: Tři umrzlí, hory okupují lyžaři a bezdomovci hledají azyl

Praha - Česko trápí silné mrazy, teploty se udrží pod nulou po celý víkend. Mrazivé ráno zažily hlavně Krkonoše a Jizerské hory. V mnoha velkých zimních areálech si lidé mohli díky přiznivému počasí užít první víkendové lyžování. Nízké teploty si ale vyžádaly už tři oběti, první, 67letý muž, umrzl v Plavech na Jablonecku, druhý, 58letý muž, u Hradce Králové a třetí 47letá žena v Rožnově pod Radhoštěm.

„Lékař na těle muže neshledal žádné stopy, které by nasvědčovaly útoku či násilí jiné osoby. U sebe měl i osobní věci. Podle slov lékaře zemřel muž s největší pravděpodobností v důsledku silného podchlazení v souvislosti s nočními mrazy,“ uvedla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Okolnosti smrti muže policie zjišťuje. Podle sousedů žil jako tramp v maringotce na okraji obce.

Není vyloučena ani varianta, že v tragické smrti mohl svou úlohu sehrát alkohol. Právě od konzumace alkoholu policisté a zdravotníci kvůli silným nočním mrazům odrazují. Obezřetnost ale doporučují i seniorům, dětem a nemocným lidem. Ti všichni by v mrazivých dnech měli svůj pobyt venku omezit.

Z důvodu nízkých teplot v severních Čechách praskají azylové domy a noclehárny pro lidi bez domova ve švech. Třeba ve středisku Naděje v liberecké čtvrti Kateřinky nocovaly dnes tři desítky lidí, kapacita je přitom 24. „Nikoho neodmítáme, když nejsou lůžka, umožňujeme lidem přečkat mrazivou noc alespoň v teple na židli,“ potvrdil tamní pracovník.

Mráz kombinovaný s inverzním počasím nepřispívá ani čistotě vzduchu. Nejhůř se dýchá v Mostě a okolí – v Lomu na Mostecku překročila po poledni hodinová koncentrace polétavého prachu 270 mikrogramů na metr krychlový, v samotném Mostě 240 mikrogramů. Jen o málo lepší je situace v Litoměřicích a Ústí nad Labem. Nadlimitní je nicméně podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu znečištění na většině stanic v Ústeckém kraji. K výrazném zhoršení kvality ovzduší došlo i na severní Moravě.

Opatrnost je třeba hlavně na vedlejších silnicích

Silničáři varují řidiče, aby zejména na silnicích ve vyšších polohách a na silnicích nižších tříd jezdili se zvýšenou opatrností – může na nich ležet zledovatělá nebo uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Sněhové přeháňky komplikovaly po ránu jízdu řidičům na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, v okolí Prachatic a v jihočeské části Šumavy.

KDE BYLA NEJVĚTŠÍ ZIMA?

Největší mráz byl na Jizerce v Libereckém kraji, rtuť zde spadla pod minus 27 stupňů. U rašeliniště v Kořenově-Jizerce přituhlo na minus 27,8 stupně Celsia, v samotném Kořenově bylo jen o 0,4 stupně tepleji. Tyto hodnoty ale tamní rekordy nepokořily.

Ze dvou desítek stanic, kde měřené teploty v noci překonaly dosavadní maximum, bylo největší chladno v Bedřichově, 22,4 stupně pod bodem mrazu. Dosavadní 22 let starý rekord byl minus 17,1 stupně.

Na minus 20,9 stupně spadla rtuť v Rýmařově, čímž byl rekord z roku 1980 překonán o 1,5 stupně.

Harrachov hlásí minus 19,6 a pokoření 25 let starého rekordu o 3,5 stupně.

V Teplicích bylo s minus 15,1 stupně Celsia překonáno maximum z roku 1925.

„Podobně nízké teploty budeme zaznamenávat ještě v noci na neděli. Očekáváme minimální teploty minus osm až minus 13 stupňů Celsia, při sněhové pokrývce ojediněle kolem minus 17 stupňů Celsia,“ varoval ČHMÚ.

Hlavní tahy a dálnice jsou většinou holé, suché a sjízdné. I na nich ale může vozovka namrzat, protože při nízkých teplotách ztrácí sůl svou účinnost.

Podmínky pro lyžaře jsou vynikající

Na českých horách o tomto víkendu postupně začíná lyžařská sezona. Vleky se rozjely například v Koutech a Ramzové v Jeseníkách, v jihočeském Lipně a na sjezdovce Horal ve Velkých Karlovicích. Lyžaři zamířili také na liberecký Ještěd či na Fajtův kopec na Žďársku. Už v týdnu se začalo lyžovat na Černé hoře a ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších, milovníci zimních sportů mohou vyrazit i do velkých šumavských či krušnohorských skiareálů.

Na sjezdovkách leží až půl metru převážně technického sněhu. V mnoha areálech se jezdí za mimosezonní ceny. V dalších střediscích, například v Rokytnici či Harrachově, hodlají zahájit sezonu příští víkend, zatím využívají mrazu a sjezdovky uměle zasněžují.

Podmínky na horách by měly být velmi dobré – očekává se slunečno, slabý vítr a ve výšce tisíc metrů teploty kolem minus 7 stupňů. V nížinách jasno až polojasno, teploty od minus 2 do minus 6 stupňů.

Zítra bude během dne od západu přibývat oblačnost – v Čechách a na Českomoravské vrchovině lze postupně očekávat sněžení. Sílit bude i vítr.

Vydáno pod