Skupina obviněná z miliardového krácení daně do vazby nezamíří

Praha – Skupina osmi lidí, které ve čtvrtek policie obvinila z miliardového krácení daně, bude stíhána na svobodě. Soud dnes nevyhověl žádosti o vazbu pro čtyři z osmi obviněných. Případ se týká krácení DPH při dovozu pohonných hmot z Německa a Rakouska, kdy měli pachatelé způsobit státu škodu ve výši 1,25 miliardy korun.

„S rozhodnutím se neztotožňujeme, ale musíme jej respektovat,“ okomentovala rozhodnutí soudu vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle ní státní zástupce požádal o vzetí do vazby, protože se obával toho, že by obvinění mohli ovlivňovat svědky nebo opustit Českou republiku. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let.

Skupina vzájemně spolupracujících osob se zabývala dovozem benzinu a motorové nafty z Německa a Rakouska. Policie zadržela 11 lidí, osm z nich obvinila z trestného činu zkrácení daně a legalizace výnosu z trestné činnosti. Obvinění podle policie založili obchodní společnosti na takzvané bílé koně, jejichž prostřednictvím od léta 2010 do jara 2012 nakupovali pohonné hmoty bez DPH. Později je prodávali koncovým odběratelům již s DPH. „Jednalo se o benzin Natural a motorovou naftu v cenách bez DPH,“ doplnil mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Na podvody mohly v praxi upozorňovat příliš nízké ceny u některých čerpacích stanic pohybující se i pod 33 korunami za litr. Nákup a dovoz paliv z Německa je ale dražší než v Česku, a jeho výsledná nižší cena je proto podezřelá. Na to, že státu mizí peníze, upozorňovali odborníci minimálně od září; měsíčně mělo jít až o šedesát tisíc tun nezdaněného paliva. Obdobným způsobem se odhalená skupina obohacovala dva roky.

Infografika
Zdroj: ČT24

Kriminalisté zajistili i jedno ferrari

Kriminalisté při domovních prohlídkách zajistili šest luxusních osobních automobilů, mimo jiné ferrari, směnky v hodnotě několika milionů korun, finanční hotovost asi 3,5 milionu korun a na bankovních účtech dalších 12 milionů. Zajištěný majetek zahrnuje také tři nemovitosti a další cenné zboží. „Před samotnou realizací jsme ještě zajistili zhruba dvanáct milionů korun na bankovních účtech,“ dodává Ibehej.

Na případu s kriminalisty spolupracoval finančně analytický útvar ministerstva financí a tým české daňové správy, který se specializuje na odhalování daňových úniků. Správci daně mapovali činnost podezřelých společností od roku 2011. O spolupráci byly požádány také zahraniční daňové správy.

Případ je sice podle policie největší, ale rozhodně není první. Vloni v březnu policisté odhalili únik za půl miliardy, nebo na začátku letošního roku pět mužů z Ostravska a Brněnska, kteří stát připravili o tři sta milionů.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)