Klaus jmenoval pět nových rektorů vysokých škol

Praha - Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě jmenoval pět nových rektorů vysokých škol. Mimo jiné do funkce uvedl novou rektorku Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) Ilonu Mauritzovou. Prezident při ceremoniálu zopakoval svůj názor, že vysoké školy by měly hledět především na kvalitu vzdělání a neusilovat o stále větší počet studentů. Prezident při slavnostním jmenování pouze potvrdil volbu akademických senátů, které nové rektory vybraly. Funkční období většiny dnes jmenovaných rektorů začne 1. března.

Klaus novým rektorům při ceremoniálu řekl, že české školství potřebuje posun nikoliv kvantitativní, ale kvalitativní. „Doufám, že už se opouštějí představy devadesátých let a počátku prvního desetiletí 21. století o tom, že, co Čech to vysokoškolák je to největší blaho a dobro, které můžeme v naší zemi udělat.“

Padesátiletá Mauritzová dosud působila jako děkanka zdravotnických studií ZČU. Akademický senát univerzity ji zvolil rektorkou loni v listopadu. Ve funkci nahradí Josefa Průšu, který byl kvůli svému údajně benevolentnímu přístupu k aféře na plzeňských právech kritizován. Mauritzová po zvolení prohlásila, že chce změnit vnější pohled na univerzitu. Události na právnické fakultě se podle ní nesmí opakovat.

Klaus dnes jmenoval také nového rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Jindřicha Smetanu. Své první funkční období má před sebou také nová rektorka Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Magdalena Hrabánková. Ve svých funkcích budou pokračovat rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř a rektor Slezské univerzity v Opavě Rudolf Žáček.

Prezident Václav Klaus na pohřbu Jiřího Dienstbiera
Zdroj: ČT24