Čekací doba na plánované operace se značně protáhne

Praha - Na plánované operace si pacienti příští rok počkají ještě déle než dosud. Největší odklad se může zároveň dotknout nejvíc lidí, protože se týká pojištěnců VZP. Například čekání na endoprotézu kloubu se údajně protáhne o měsíce a v řadě případů tak překročí nyní spíš výjimečné dva roky. Na vině je prý chystaná úhradová vyhláška a také záměr zrušit šest tisíc akutních lůžek. Informují o tom Lidové noviny (LN).

Již nyní čekají pacienti na operace poškozených kyčelních a kolenních kloubů v tuzemských nemocnicích měsíce a v krajních případech i roky. Teď navíc podle LN hrozí, že od ledna se doby čekání ještě protáhnou. Zároveň nadále platí to co dosud, že pojištěnci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) si počkají déle než klienti jiných pojišťoven. 

VZP ale obavy mírní, protože prý úhradová vyhláška, která má být účinná od ledna, ani chystané seškrtání lůžek v nemocnicích napříč Českem tak dramatický dopad mít nebudou. Klienti podle ní navíc mají možnost volby. „Mohou se obrátit na místně příslušnou pobočku VZP, která jim pomůže najít jiného poskytovatele, který jim danou péči provede v kratší lhůtě,“ vysvětluje mluvčí VZP Jiří Rod.

Vyhláška připravená ,inisterstvem zdravotnictví do budoucna počítá s opačným trendem a limity chce oproti současnosti spíš zpřísňovat. Lhůta u náhrady kyčelního nebo kolenního kloubu se má zkrátit ze současných 78 týdnů na rovný rok.

Lhůty pro plánované operace se prodlouží (zdroj: ČT24)