Gašparovič si v Praze pochvaloval dobré vztahy

Praha - Slovenský prezident Ivan Gašparovič s Václavem Klausem se shodli, že česko-slovenské vztahy jsou na výborné úrovni. Mezi oběma zeměmi nejsou podle nich nevyřešené a bolavé otázky. Obě hlavy státu se v Praze setkaly 20 let po rozpadu Československa. Společně navštíví i parlament a pražskou radnici, zítra odjedou do Kutné Hory. Klaus ještě plánuje před koncem funkčního období navštívit Bratislavu.

„Necítíme, že bychom měli nějaké neřešené nebo nevyřešené problémy,“ prohlásil Gašparovič. S Klausem probírali třeba i vztah obou zemí v EU, což je zrovna téma, na němž se spolu úplně neshodnou. Klaus je sice známý svým spíše rezervovaným postojem k eurozóně a unii obecně, označení za euroskeptika ale po dnešním setkání odmítl. „Já odmítám být označován za euronaivistu, ale eurorealistou rozhodně jsem,“ řekl Klaus s tím, že osud Evropy ho rozhodně trápí a trápí ho i to, že někteří politici nevidí nebo nechtějí vidět to, co je v Evropě špatné.

Klaus také odmítl tvrzení, že by slovenská ekonomika byla v krizi, a hospodářství našeho souseda výrazně chválil. Rozpad Československa podle Klause Slovensku prospěl. „HDP rostlo v České republice o 50 procent, zatímco na Slovensku o 100 procent,“ ilustroval Klaus dobré výsledky slovenské ekonomiky.

Rozdílné jsou i názory prezidentů na přímou volbu hlavy státu. „Přímou volbu u nás za přínos rozhodně nepovažuji,“ zopakoval Klaus svůj názor, že prezidenta vyberou spíše média než samotní voliči. Gašparovič je naopak přesvědčen, že vliv médií je sice výrazný, rozhodně ale ne zásadní. „Souhlasím s vámi jen tak na 50 procent,“ oponoval Klausovi a jako příklad uvedl své druhé volební období, kdy byl médii tvrdě kritizován, ale lidé ho přesto zvolili.

  • Václav Klaus a Ivan Gašparovič autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČT24
  • Václav Klaus a Ivan Gašparovič autor: Roman Vondrouš , zdroj: ČT24

Dnešní setkání odstartovalo v deset hodin ceremoniálem na prvním nádvoří Pražského hradu, následovalo soukromé setkání prezidentských párů na Pražském hradě a po půl desáté pak začalo bilaterální jednání obou prezidentů.

Vztahy České republiky a Slovenska jsou dlouhodobě nadstandardní, prezident Gašparovič je v Praze podvanácté a stejný počet návštěv Bratislavy podnikl i český prezident Klaus. Naposledy se oba státníci se sešli na začátku května ve Vysokých Tatrách, kde se konal summit Visegrádské čtyřky. V květnu se hovor týkal především zahraničně-politických témat.

V době konce svého působení ve funkci prezidenta se Václav Klaus setkává s představiteli okolních zemí - Rakousko i Maďarsko v posledních týdnech prezident Klaus navštívil, německý prezident Joachim Gauck byl v Praze v říjnu.

Návštěva prezidenta Gašparoviče v Praze

Po slavnostním přivítání s vojenskými poctami strávil dnešní dopoledne Gašparovič s českým prezidentem.

Poté ho čeká oběd s předsedou senátu Milanem Štěchem.

Odpoledne se slovenský prezident setká s předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou a na pražské radnici ho pak přijme primátor Bohuslav Svoboda, večer se zúčastní slavnostní státní večeře.

Zítra Gašparoviče čeká setkání s premiérem Nečasem i návštěva památníku na Vítkově a Kutné Hory.