Za pád sila udělil soud dva tříleté tresty

Český Krumlov - Soud udělil za pád sila v Omlenici na jihu Čech jednu podmínku a dva tresty odnětí svobody na tři roky. Loni udělil soud za obecné ohrožení dvěma mužům nepodmíněný a podmíněný trest, třetího obžalovaného soud osvobodil, ale krajský soud verdikt zrušil a případ vrátil do Českého Krumlova k doplnění dokazování. Věž s dusíkatým hnojivem se zřítila v říjnu 2008, při neštěstí zemřeli dva lidé, další dva byli těžce zraněni.

Pracovníci firem, které se podílely na opravě dvou sil, po rekonstrukci věží nezajistili zátěžovou zkoušku. Několik dní před tragédií se sila postupně naplnila dusíkatým hnojivem a v den havárie bylo v prasklé věži 631 tun kapaliny. Zkorodovaný plášť sila pak nevydržel hydrostatický tlak, věž se roztrhla a začalo z ní vytékat hnojivo. Věž se zřítila ve chvíli, kdy pod silem opravovali zaměstnanci českobudějovické firmy záchytnou vanu. Dva lidé stačili utéct, další dva ale věž zavalila. Dva pracovníky, kteří utrpěli smrtelná poranění, museli z konstrukce jímky vyprostit hasiči. Zemřeli následkem poranění a otravou dusíkatými hnojivy.

Firma jednoho z odsouzených zajišťovala opravu dvou věží v Omlenici, druhý z mužů zajišťoval jako realizační manažer generální opravu sil. Třetí z mužů, který v případu figurovali, byl manažer společnosti ZZN Pelhřimov, které smaltované věže na hnojivo patří.