Sněmovna opět zvýšila počet místopředsedů, úsporám navzdory

Praha - Sněmovna si zvýšila počet místopředsedů ze tří na čtyři. Dvě volná křesla mají podle dohod obsadit zástupci ČSSD a ODS. Občanští demokraté se už rozhodli navrhnout bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Sociální demokraté až tak jasno nemají, spekuluje se ale o nominaci stínového ministra obrany Jana Hamáčka. Po volbách se přitom počet místopředsedů snižoval z pěti na tři, aby se uspořilo.

Samotná volba místopředsedů zatím na programu pevně zařazena není, měla by se ale uskutečnit ještě na nynější schůzi. Návrat ke čtyřem místopředsedům prosazovala koalice. V případě zachování tří místopředsednických křesel by totiž jedno z nich mělo podle principu poměrného zastoupení připadnout KSČM, na což už v listopadu poukazoval předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. „Tato varianta se nám zdá nemožná,“ reagoval na to tehdy Marek Benda (ODS).

Zvýšení počtu místopředsedů souvisí mimo jiné i s tím, že vedení dolní komory je už delší dobu nekompletní. V dubnu místopředsednické křeslo opustila Kateřina Klasnová (VV) v souvislosti s odchodem Věcí veřejných z vlády. V červenci ji následovala Vlasta Parkanová (TOP 09) kvůli trestnímu stíhání souvisejícímu s nákupem dopravních letadel CASA pro armádu. V září ji nahradil Jiří Oliva (TOP 09). Ve vedení dolní komory jsou od předloňských voleb stabilně pouze její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS) a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Klasnová k nové funkci připomenula, že vládní koalice zdůvodňovala povolební snížení počtu místopředsedů dolní komory na tři nutností úspor státu a rozpočtovou odpovědností. Plat místopředsedy sněmovny totiž činí 106 600 korun, tedy zhruba 1,2 milionu korun ročně. Místopředseda má navíc k dispozici kromě svého aparátu také vůz s řidičem.