Kalousek: Zpráva o platech náměstků jsou plky. Připravím novou

Praha – Poslanci jednali o platech ministerských náměstků a vedoucích úředníků jen několik minut. Opozice chtěla vést debatu o tom, proč někteří vysocí státní úředníci pobírají podle jejího názoru příliš vysoké platy, koalici se ale podařilo na návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) debatu přerušit. Ten zároveň slíbil, že do dvou dnů vypracuje novou zprávu mapující mzdové poměry v jednotlivých resortech.

Ministr financí označil soupis, který dostali poslanci od prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka, za „plky“ a vyžádal si dva dny, aby sestavil „skutečně věrohodnou zprávu“. Původně měl na výtky opozice odpovídat sám premiér Petr Nečas (ODS), ten se ale účastní summitu EU v Bruselu. K diskusi o platech by se tak měli poslanci vrátit v úterý.

Konkrétní kritika směřuje hlavně na resorty kultury a vnitra – náměstek ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09) měl podle čísel zveřejněných Soudcovskou unií brát měsíčně až 350 tisíc korun. Ministryně Hanáková ale čísla popřela, stejně jako ministr financí Kalousek. Podle něj jsou čísla Soudcovské unie účelově zmanipulovaná a obsahují „řadu nepravdivých a zkreslených údajů“.

Jeroným Tejc, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

„Pan ministr Kalousek říkal, že ti lidé si to vesměs zaslouží, protože jsou to mimořádní specialisté. Kdyby tento stát měl mimořádné specialisty, tak bychom neřešili jeden problém za druhým, neřešili bychom problém nefunkčnosti státní správy.“

Ministr nicméně podotkl, že sám přiznává některým pracovníkům vyšší odměny, než je jeho vlastní plat – těm, kteří se podle něho zasloužili o úspory v desítkách miliard korun při správě státního dluhu. „Umím si to obhájit vůči komukoliv a kdykoliv. Těmto lidem se omlouvám, že jim nemůžu napsat víc,“ řekl Kalousek.

Také zdůraznil, že současná vláda je prvním kabinetem po roce 1989, který snížil objem peněz na mzdy ve státní správě – a to z roku na rok o deset procent. Podle Jeronýma Tejce (ČSSD) ale není snížení objemu mezd žádné plus. Kladné by bylo v případě, pokud by se týkalo i vysokých úředníků, kterým se podle jeho tvrzení platy zvýšily. Způsob určování platů vysokých uředníků na ministerstvech označil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dokonce za „platový komunismus“.

Brífink ČSSD k aktuálním politickým otázkám (zdroj: ČT24)

Tejc se navíc domnívá, že plat úředníků by neměl převyšovat plat poslanců. „Je tady obrovský prostor šetřit peníze,“ zdůrazňuje šéf poslanců ČSSD.

ČSSD: Platy úzké skupiny úředníků jsou nehorázné

Bod „o nehorázných platech úzké skupiny vyvolených úředníků“ prosadil ráno do programu sociální demokrat Ladislav Šincl (ČSSD), jenž ve středu při projednávání platů ústavních činitelů kritizoval zmrazování mezd zákonodárců i zdanění paušálních náhrad.

Šincl podotkl, že solidaritu se společností by měli projevovat i náměstci a vyšší úředníci. „Dostávají astronomické odměny a platy,“ prohlásil a četl některé částky přesahující 100 000, 200 000 i 300 000 korun za měsíc. Základní plat poslance činí 55 900 korun měsíčně.