Česko pokryje o víkendu ledovka, hrozí kalamita

Praha - V Česku bude od noci na sobotu pršet. Na komunikacích se tak vytvoří silná ledovka. Nebezpečí hrozí nejdříve na západě republiky, v sobotních ranních hodinách se rozšíří i na Moravu. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu, která platí postupně pro celou republiku.

Na horách s výjimkou Šumavy má také v noci na sobotu navíc foukat silný vítr, který může v Jeseníkách a Beskydech tvořit sněhové jazyky.

Podle meteorologů sobotní teploty v Čechách už vystoupají nad nulu a náledí povolí. Naopak ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku bude dál chladněji a náledí bude přetrvávat až do neděle. Vzhledem k intenzitě srážek a podchlazeným povrchům přitom meteorologové nevylučují, že by mohla vzniknout během soboty kalamitní situace.

Pro Prahu a Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký a Ústecký kraj platí výstraha před silnou ledovkou od pátečních 23:00 do sobotních 15:00. Od sobotních 03:00 do nedělních 15:00 stejné nebezpečí hrozí v kraji Pardubickém, Královéhradeckém, Vysočina, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském.

Mrazivé počasí posledních dní si vyžádalo už několik lidských životů. V Karviné v noci na dnešek zemřel bezdomovec, který byl opilý a podchlazený. Podle úřadů ale tento muž vytrvale odmítal jakoukoliv pomoc sociálních pracovníků, kteří mu nabízeli ubytovnu či oblečení.

Vydáno pod