Bobošíková se cítí poškozena, ale o to odhodlanější

Praha – Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková se cítí být poškozena počínáním ministerstva vnitra. Tomu dnes Nejvyšší správní soud nařídil Bobošíkovou registrovat mezi uchazeče prezidentské volby s tím, že vnitro použilo při přepočtu podpisů špatnou metodu. Podle ní by z kroků úředníků měl premiér Petr Nečas i ministr Jan Kubice vyvodit personální důsledky. Sama se ale prý se žádostí o odvolání na nikoho obracet nebude – návrat mezi oficiální kandidáty Bobošíková považuje za důvod pro „intenzivní pokračování v kampani“. Právě bývalá europoslankyně byla z ohrožených kandidátů jediná, která opětovně překročila hranici 50 tisíc podpisů. Stala se tak devátým oficiálním uchazečem.

Na rozdíl od dalších dvou kandidátů – Vladimíra Dlouhého a Tomia Okamury – soudní oprava pomohla Bobošíkové k tomu, aby počet procentuálně chybných hlasů neklesl pod potřebných 50 tisíc. Šéfka Suverenity zdůraznila, že po celou dobu posuzování přepočtů byla oproti volebním konkurentům znevýhodněna. „Téměř tři týdny drahocenného předvolebního času jsem byla vedena jako outsider, který je vyřazený z demokratické soutěže, zatímco mých 8 registrovaných soupeřů mohlo dělat plnohodnotnou kampaň,“ řekla novinářům.

Poté co vnitro ke konci listopadu vyhlásilo výsledky kontrol podpisů, Bobošíková nejprve požádala resort o prostou opravu a nechtěla sáhnout k přímé soudní stížnosti. Podle místopředsedy Suverenity Václava Musílka vnitro žádost „arogantně odmítlo“ a trvalo na správné metodě přepočtu. „Já netrvám na žádných omluvách, ale deklaruji, že se cítím poškozená Kubiceho ministerstvem vnitra. Já sama vůči sobě žádné omluvy nevyžaduji,“ dodala Bobošíková.

Kandidátka na prezidenta Jana Bobošíková
Zdroj: ČT24

Nepřímo ale vzkázala premiérovi a ministrovi vnitra, že nad prací ministerstva v procesu přímé volby se měli zamyslet. „Jsem zásadně poškozena nesmyslným rozhodováním Kubiceho úředníků. Zodpovědný premiér i ministr vnitra má i personální pravomoce a myslím, že v případě prezidentské volby se nelze donekonečna schovávat za to, že někdo něco špatně přečetl nebo špatně pochopil. Je jenom na zodpovědnosti pana premiéra a pana Kubiceho, jak s tím naloží. Doufám, že se zachovají jako kompetentní politici.“

Opětovná kandidátka ale podle svých slov bere rozhodnutí NSS jako zadostiučinění. „Je to pro mne důvod, abych v prezidentské kampani velmi intenzivně pokračovala,“ zdůraznila Bobošíková. V době svého vyřazení ze hry si prý uvědomila, že rovnost občanů před zákonem a před úřady není v ČR zdaleka samozřejmá.

Vnitro odmítá, že by postup výpočtu neplatných hlasů byl chybný

Ministerstvo vnitra stále odmítá, že by jeho způsob výpočtu neplatných podpisů v boji o Hrad byl zásadně chybný. Verdikt NSS ale respektuje. Soud to, že ministerstvo sčítalo chybovost v obou kontrolních vzorcích, místo aby ji zprůměrovalo, označil za nesprávný postup. „Nejvyšší správní soud se přiklonil k jinému výkladu, já jeho právo nebudu nikdy zpochybňovat. Ano, takto to rozhodl, tak to tak uděláme. Ale určitě bych se bránil tomu, že to byla zásadní chyba,“ uvedl ředitel odboru odpovědného za registraci prezidentských kandidátů Václav Henych. Podle něho se soud pouze přiklonil k jinému typu výpočtu, než zvolilo vnitro. Trvá však na tom, že oba způsoby výpočtu neplatných hlasů bylo možné použít.

Václav Henych
Zdroj: ČT24

Bobošíková se vrací, do okrskových komisí ale členy nevyšle

Dnešním rozhodnutím se sice Bobošíková vrací do hry o Hrad, ale dodatečná registrace jí přinesla novou komplikaci. Její strana už dříve upozornila, že kvůli čekání na verdikt NSS nestihla registrovat své členy volebních komisí v okrscích. Termín pro registraci totiž vypršel ve středu. Suverenita si stěžuje, že na rozdíl od jiných stran, které prezidentského kandidáta nemají, vyjde v delegování členů naprázdno. „Tím dochází k flagrantnímu porušení demokratické kontroly průběhu sčítání hlasů ve volebních komisích těch kandidátů, kteří by mohli být zaregistrováni teprve po 13. prosinci 2012,“ píše se ve středeční tiskové zprávě strany.

Suverenita také uvádí, že na problém upozornila už na konci listopadu – i s vědomím, že s platným zákonem zákonodárci nemohou již nic udělat. „Ministerstvo vnitra sice rozeslalo na radnice obcí ČR doporučení, aby složení okrskových komisí bylo odloženo až po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, ale nijak tím nezměnilo dikci zákona,“ zmiňuje oficiální vyjádření strany.

Soud měl dnes poslední termín ze zákona, kdy musel o celkem devíti stížnostech dosud nezaregistrovaných prezidentských kandidátů rozhodnout. K rozhodování soud využil celou patnáctidenní lhůtu, kterou mu dává zákon.

První kolo hlasování se má podle plánu konat v pátek a sobotu 11. a 12. ledna 2013.

Pokud některý ze stěžovatelů nebude s rozhodnutím soudu spokojen, může se ještě obrátit na Ústavní soud. Ten ale nemá danou lhůtu k rozhodnutí. Pokud by tedy k takové stížnosti došlo, může se stát, že první kolo prezidentských voleb, naplánované na 11. a 12. ledna, bude ohroženo. Úmysl podat ústavní stížnost avizovala advokátka Klára Samková. Podle ní jsou některé části samotného zákona o přímé volbě v rozporu s ústavou. Okamura sdělí své rozhodnutí v pondělí, termín voleb prý ale nechce protahovat.

Brífink Jany Bobošíkové k verdiktu NSS (zdroj: ČT24)