ODS: Prorůstová opatření mají v koaliční smlouvě přednost

Plzeň  - Opatření zajišťující ekonomický růst země by měla mít podle ODS prioritní postavení v připravované revizi koaliční smlouvy. Právě podpora hospodářského růstu má být souborem řady ustanovení a nemá být na úkor dalšího zadlužování státu a veřejných financí, řekl po jednání výkonné rady ODS v Plzni ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

„ODS je přesvědčena, že vláda by teď měla zaměřit všechny svoje kroky na maximální podporu hospodářského růstu ČR. Považujeme to za klíčové v této fázi vlády,“ řekl Kuba.

Na návrzích série opatření, které nyní bude projednávat vláda, spolupracovali také zástupci podnikatelské sféry. Jednotlivé kroky by měly být zahrnuty právě do nové podoby koaliční smlouvy. „Je důležité v koaliční smlouvě vypíchnout taková (opatření), která jsme schopni rychle realizovat a která mají dobrý dopad na hospodářství,“ prohlásil Kuba.  

ODS chce podle něj zároveň být ve vládě garantem, že navržená opatření budou prosazovaná a včas realizovaná napříč všemi ministerstvy.

ODS
Zdroj: ČT24

Premiér a předseda ODS Petr Nečas považuje účast podnikatelských kruhů a zástupců Národní ekonomické rady vlády na diskusi o prorůstových opatřeních za klíčové. „To není pouze politicko-stranický dokument, vznikající na půdorysu stran, které tvoří vládní koalici. Velmi by nás překvapilo, kdyby někdo v rámci politické scény se proti tomuto dokumentu stavěl,“ uvedl premiér. Už v listopadu slíbil do konce roku revidovat a podepsat koaliční smlouvu mezi ODS, TOP 09 a LIDEM.

Za jeden z kroků, jenž by podnikatelské sféře mohl ulevit, se považuje zjednodušení administrativních úkonů či zrušení agend omezující podniky. Kuba se drží vize vytvoření „one stop shopu“ pro exportéry, kde na jednom místě získají všechna potřebná razítka. Nebudou tak muset zaměstnávat člověka, který na jeden exportní případ jezdí několik týdnů po úřadech.

Výkonná rada ODS mimo jiné konstatovala, že vláda by se v následující době měla zaměřit na snížení nákladů ve státní správě slučováním a rušením nadbytečných agend. Občanským demokratům se zamlouvá představa sloučení ministerstev dopravy a průmyslu a obchodu i vytvoření společné instituce hospodářství ke konci řádného volebního období.