Končí nejen Peake, dveře za sebou 10. ledna mají zavřít i její ministři

Praha - Ještě ráno ministryně Karolína Peake seznamovala velení armády se svými plány, za několik hodin už po bleskovém odvolání vzkazovala, že spolu s ní vládu brzy opustí i další ministři z LIDEM. Šéfka obrany podle premiéra Nečase ztratila svými činy na ministerstvu důvěru. Trnem v oku bylo hlavně brzké odvolání respektovaného náměstka Vlastimila Picka – ačkoliv o personálním obsazení prý měla s premiérem jednat až po Vánocích. Peake odmítá, že by jí kdokoliv změny ve vedení resortu zakazoval. Konečným výsledkem sporu je plánovaný odchod ministrů za LIDEM k 10. lednu – a také nejistá budoucnost vlády.

„Paní předsedkyně předem avizovala, že se žádné personální zemětřesení nechystá. Skutečností bylo, že se chystalo,“ řekl Nečas. LIDEM se chystá na odchod do opozice. Jaký postoj zaujme při případném hlasování o důvěře vládě, prý záleží na rozhodnutí klubu. Podle Peake ale hlasování proti kabinetu nelze vyloučit.

Premiér chce i po odvolání Peake s její stranou v koalici dál spolupracovat. LIDEM si ale podle jeho slov nemůže vyvzdorovat, aby mohla dále řídit ministerstvo obrany. Podle Peake je ale rozhodnutí strany definitivní a nic jej nemůže změnit. „Předpokládám, že je to odchod do opozice,“ uvedla Peake. Stranické vedení podle ní krok konzultovalo s ministry i poslanci za LIDEM. „Jsou s tímto postupem srozuměni,“ dodala Peake.

Odvoláním Peake po 8 dnech strávených v čele ministertva obrany vyvrcholil spor s premiérem ohledně brzkých zásahů ve vedení resortu. Premiéra především překvapilo rychlé odvolání prvního náměstka, respektovaného generála Vlastimila Picka. Peake se podle něho zachovala nečestně. Oba aktéři prý měli personální otázky i další vývoj na ministerstvu řešit až po Vánocích, kdy bude mít Peake za sebou úvodní seznámí s resortem.

„Já jsem součástí žádné dohody o nezměnách na ministerstvu nebyla. Jediná věta, kterou mi pan premiér řekl, byla, že 'si někdy po svátcích nad tou obranou sedneme'. Rozhodně mně nikdy nebylo řečeno, že nemám nikoho odvolávat, že nemá dojít k absolutně žádným změnám a že mám na ministerstvu obrany svázané ruce. Pokud někdo něco takového říká, není to pravda,“ řekla odvolaná ministryně.

Karolína Peake:

„Premiér zřejmě za našimi zády uzavřel tajné dohody o personálním obsazení ministerstva obrany. Nikoho z nás o tom ale neinformoval a cílem zřejmě byla loutková ministryně a koalice naoko.“

Peake den po nástupu do úřadu 12. prosince odvolala z funkce svého prvního náměstka Vlastimila Picka, šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitele kabinetu ministra Františka Šulce. Odvolání Picka, který vedl tým vyjednávající se Švédskem podmínky pokračování pronájmu stíhaček Gripen, zdůvodnila především tím, že chce,aby měl resort civilní vedení.

„Šlo prý o zcivilnění ministerstva obrany. Samozřejmě, že pan Picek je civilista, byť je bývalý voják z povolání. Mimochodem dva z jmenovaných úředníků na ministerstvu jsou vysokými důstojníky armády,“ namítal Nečas.

Nad prvními kroky ministryně, která před nástupem uvedla, že není nakloněna velkým personálním změnám, se pozastavil vedle Nečase i prezident Klaus, který také vyjádřil pochybnost nad tím, zda převážně mužský kolektiv armády vezme ministryni za svou.

Petr Nečas, předseda vlády:

„Byl jsem informován, že pan Picek byl odvolán po hodinovém rozhovoru, kdy se neshodli nad koncepčními otázkami a pan Picek byl údajně arogantní. Tato informace není pravdivá. Jednoznačně jsem si ověřil, že paní ministryně mluvila s panem Pickem tři minuty. Žádný hodinový pohovor se nekonal - ani ve středu, ani v pátek. Mě toto dětinské chování uráží.“

Karolína Peake:

„To je naprostá nepravda Já jsem s panem generálem Pickem mluvila jak v den svého jmenování, tak i druhý den. Rozhodně se to nedá počítat na minuty.“

Nečas na dneší schůzce po své ministryni chtěl, aby přehodnotila rozhodnutí a minimálně dvě odvolané osoby vrátila zpět. S tím ale Peake nesouhlasila a vyslechla si tak žádost o odchod z funkce. Sama ve večerním Interview ČT24 Nečasovi vyčetla, že při jednání „nikdy nedořekne myšlenku a svůj úmysl do konce“.

Pro stranu LIDEM může odchod do opozice znamenat politickou derniéru. Pro případné předčasné volby totiž podle průzkumů příliš šancí nemá. „My jsme pochopitelně chtěli klidně vládnout zbytek volebního období s koaličními partnery, ale ta snaha vydržet ve vládě skutečně není za každou cenu. Pokud to má být za cenu naprostého pošlapání vlastní sebeúcty, tak to za to opravdu nestojí,“ zmínila šéfka LIDEM.