Vzestup a pád Karolíny Peake: Z dětského hřiště až za dveře obrany

Praha - Politická kariéra právničky Karolíny Peake, zažila strmý vzestup, a - možná - zažije také strmý pád. Předsednictvo LIDEM totiž v reakci na její odvolání z čela obrany vyzvalo své stranické kolegy, aby k 10. lednu za sebou na vládě bouchli dvěřma. Sociální demokraté nejspíš za současné situace vyvolají hlasování o nedůvěře, podle senátora Jaroslava Kubery (ODS) povinné opoziční cvičení, které ovšem může skončit tím, že liberální demokraté tentokrát Nečasův kabinet nepodrží. A tak by se mohlo stát, že tato „křehká dívenka“ s mottem „Nad nikoho se nepovyšuj, před nikým se neponižuj“ bude důvodem pádu vlády a následných předčasných voleb, v nichž její strana LIDEM už zřejmě neuspěje.

Z matky na plný úvazek političkou

V letech 1997−1998 byla tehdy ještě nevystudovaná právnička Karolína Peake členkou ODS. Ta jí prý neposkytla žádný prostor k realizaci. Do pražské komunální politiky a následně do strany Věci veřejné se dostala až z pozice matky na plný úvazek. Během své pětileté rodičovské dovolené totiž založila spolu s dalšími matkami z Prahy 1 mateřské centrum. „Právě přes děti a problematiku dětských hřišť jsem se dostala ke komunální politice a straně Věci veřejné,“ představuje sebe sama Karolína Peake na svých stránkách.

V roce 2005 totiž zorganizovala úspěšnou petici za zachování Vojanových sadů v původní podobě. Po nabídce spolupráce od Josefa Dobeše se stranou Věci veřejné pak byla v roce 2006 zvolena jako nezávislá kandidátka do funkce zastupitelky Prahy 1. Vstup do strany Věci veřejné na sebe nenechával dlouho čekat - členskou legitimaci získala v roce 2007.

Ve známost ale vešla až před parlamentními volbami roku 2010. Věci veřejné tehdy mimo jiné vsadily i na ženské zbraně - Karolínu Peake tak mohli lidé vídat na reklamních billboardech, kde v rámci stranické kampaně pózovala se svými kolegyněmi Kateřinou Klasnovou, Kristýnou Kočí a Lenkou Andrýsovou jen v plavkách. Netradiční předvolební snímek doplňoval slogan „Kluky pusťte k vodě, volte naše holky“. Tuto snahu malé, dosud jen komunální strany, doplnilo o půl roku později nafocení „sexy kalendáře“.

Z Věcí veřejných k LIDEM

Hezčí polovina Věcí veřejných tak v červnu 2010 po boku Radka Johna a Víta Bárty slavila. Po několika letech vlády Topolánka a Paroubka se zdálo, že se blýská na novou, lepší politiku. A právě Karolína Peake měla být již tehdy čerstvý vítr do Strakovy akademie - předseda VV Radek John ji navrhoval na ministryni, ona ale nabídku odmítla. Stala se alespoň předsedkyní sněmovního ústavně-právního výboru.

V dubnu 2011 převzala Peake funkci předsedkyně poslaneckého klubu VV po vyloučené Kristýně Kočí. Tou byla až do 1. července 2011, kdy ji prezident republiky jmenoval předsedkyní Legislativní rady vlády a místopředsedkyní vlády Petra Nečase. Už za dva týdny byla na obzoru další funkce - předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí, kterou se stala 14. července 2011.

Ačkoliv ve známém „obálkovém procesu“ svědčí ve prospěch tzv. neformálního lídra strany Víta Bárty, rozhodla se letos v dubnu z Věcí veřejných vystoupit. „Já chci stavět, už nechci bořit,“ pronesla tehdy ve svém prohlášení. Stranu, která ji vynesla do výšin vrcholné politiky, ale která se také pomalu ale jistě potápěla, tímto krokem rozštěpila. Peake sice VV opustila, vzápětí ale shánela kolegy, kteří by s ní Nečasovu vládu podpořili alespoň těsnou většinou 101 hlasů. To se jí nakonec povedlo a „vláda rozpočtové odpovědnosti“ tak mohla směle vládnout dál.

Karolína Peake
Zdroj: ČT24

Z obrany do opozice?

Peake si po čase založila z tzv. názorové platformy osmi přeběhlých poslanců VV politickou stranu LIDEM - liberální demokraté. Ta plnohodnotně suplovala roli třetího koaličního partnera poté, co VV vládu opustily. Už v roli předsedkyně strany zamířila 12. prosince do čela obrany, kde ihned první den ve funkci odvolala zdejší vedení. S prvními kroky ministryně ale nesouhlasil premiér Petr Nečas, a tak po osmi dnech Peake na obraně skončila. Podle premiéra ztratila svými činy na ministerstvu jeho důvěru. „Má důvěra poklesla ne na nulu, ale do záporných hodnot,“ řekl Nečas. „Je to faktický konec koaliční vlády se stranou LIDEM,“ reagovala Peake v ČT.

Události, komentáře: Odvolání Karolíny Peake z MO (zdroj: ČT24)