Klaus jmenoval Chalupu ministrem

Praha - Prezident Václav Klaus jmenoval dnes dopoledne na Pražském hradě Tomáše Chalupu (ODS) ministrem životního prostředí. V koaliční vládě nahradí dosavadní starosta Prahy 6 místopředsedu ODS Pavla Drobila, který rezignoval v prosinci kvůli údajné korupční kauze. Kabinet Petra Nečase je tedy znovu kompletní, naopak Praha 6 bude asi měsíc bez šéfa.

„Ministerstvo životního prostředí je mimořádně významnou institucí, řeší spoustu kontroverzních témat,“ uvedl prezident. Dodal, že novému šéfovi úřadu přeje dostatečný nadhled a jasnost rozhodování. „Míru ošidnosti ministerstva životního prostředí ukazuje i to, že za osm let mého prezidentování jste desátý ministr životního prostředí,“ konstatoval prezident. Jde o nestabilní funkci, která vyvolává mnoho kontroverzí a sporů, řekl. Chalupovi podle něj pomůže jeho zkušenost z komunální politiky, šestou městskou část vedl osm let.

Nové obsazení funkce ministra životního prostředí je v koaliční vládě ODS, TOP 09 a VV první personální změnou. Klaus premiérovi a předsedovi ODS Petru Nečasovi popřál, aby dnešní výměna byla „na dlouhou dobu výměnou poslední, aby vláda nebyla destabilizována“. Chalupa, který už dříve oznámil, že rezignuje na starostenskou funkci, při slavnostním aktu zopakoval, že chce úřad vést racionálně, bez dogmat a bez ideologií.

Tomáš Chalupa:

„Chtěl bych, aby v této oblasti zněly různé názory včetně těch, které nejsou ani tolik módní, ani tolik mainstreamové, ale třeba o to hlubší.“

„Už podruhé v krátké historii je na post ministra životního prostředí jmenována osoba, která se v oblasti nepohybovala a nemá zde zkušenosti,“ stěžuje si stínový ministr Václav Zemek (ČSSD). Podle něj není náhodou, že průměrná životnost ministra životního prostředí je v posledních letech pouze 118 dní.

Za své priority pro začátek v úřadu označil Chalupa ochranu ovzduší, protipovodňová opatření, program Zelená úsporám a budoucnost Národního parku Šumava. Hospodaření Státního fondu životního prostředí (SFŽP), který byl v centru údajné korupční aféry kolem jeho předchůdce, chce Chalupa prověřit forenzním auditem. Teprve poté prý uspořádá výběrové řízení na nového ředitele fondu.

Výkonná rada ODS, která se sešla dnes večer, podpořila výzvu ODS, aby byl případ údajné korupce na SFŽP „rychle a důkladně“ vyšetřen. Vedení ODS přitom odmítá spekulace, že peníze z fondu měly být použity na financování strany. Širší vedení ODS ocenilo, že Drobil kvůli kauze odstoupil. Podle premiéra Petra Nečase na zasedání nepadlo, že by měl exministr rezignovat i na funkci stranického místopředsedy, jak si přejí někteří senátoři.

Premiér Petr Nečas a Tomáš Chalupa na Pražském hradě
Zdroj: ČT24