Na kolejích je zima a neteče teplá voda, stěžují si studenti

Praha – Studenti Univerzity Karlovy si stěžují na nízkou kvalitu bydlení na kolejích. Vadí jim například špatné topení, netěsnící okna nebo netekoucí teplá voda. Stížnosti adresované vedení kolejí podle nich mnohdy k ničemu nevedou. Univerzita naopak tvrdí, že se všemi závadami zabývá a dělá vše pro to, aby byly co nejmenší. Mnohé pokoje však vypadají jako v osmdesátých letech.

V některých pokojích přetopeno, v jiných naopak teplota pod dvacet stupňů – tak to v zimě vypadá na některých studentských kolejích v Praze. Záleží jen na tom, v jakém patře bydlíte. Někde už alespoň správa kolejí vyměnila letitá okna, většině studentů ale stále do pokojů táhne. Z obavy před vyhozením z koleje nechtějí mluvit přímo na kameru, teploměr jim ale ukazuje 16 stupňů. „Někteří studenti se to snaží řešit přímotopy, které ale kolej striktně zakazuje. Člověk si tak musí vybrat, jestli mrznout, nebo porušovat kolejní řád,“ komentuje problém jeden ze studentů.

Hlavně v odpoledních a večerních hodinách se často stává, že neteče teplá voda. „Univerzitní koleje mají kapacitu přes 13 000 lůžek, veškeré prostředky jdou na údržbu a provoz kolejí, ale některé závady není zatím v našich silách vyřešit v krátkém časovém horizontu,“ odráží kritiku mluvčí univerzity Václav Hájek.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Za dost peněz málo muziky

Čtyři studenti v buňce s maličkým kuchyňským koutem o velikosti dvoupokojového bytu zaplatí dohromady zhruba 12 tisíc korun, tedy tolik, kolik by dali za pronájem minimálně stejně velkého bytu. Pronájem 2+1 přitom v Praze začíná už na pěti tisících. Hlavně studenti prvních ročníků ale volí raději koleje, při nástupu do školy totiž většinou neznají nikoho, kdo by s nimi v pronajatém bytě bydlel.

Jak to vypadá na některých kolejích za 12 tisíc měsíčně:

  • Stará okna protahují
  • Proleželé staré matrace
  • Místo stolu deska mezi dvěma skříňkami
  • Proražené dveře
  • Vařič – rezavá dvojspirála
  • Místo dřezu koupelnové umyvadlo

Trvalé bydliště mimo hlavní město má zhruba 70 tisíc studentů pražských vysokých škol a univerzit. Kapacita kolejí je přitom asi třetinová. Jejich špatný stav tak může do pronájmů nalákat ještě větší počet mladých.