Ve školce zadarmo nanejvýš rok, odklad bude zpoplatněn

Praha – Kdo bude chtít, aby jeho dítě šlo do školy o rok později, bude muset zaplatit za rok navíc, který dítě stráví ve školce. Zatím je odklad zadarmo stejně jako poslední ročník mateřské školy. Od příštího roku však už zůstane bez poplatku pouze jediný rok ve školce. Stát zpoplatnění odkladů zdůvodňuje jejich příliš vysokým počtem. Podle mateřských škol je ale takové opatření nesmyslné.

Školky začnou vybírat peníze za děti, které mají odklad, už od ledna. Cena bude stejná jako v případě dětí v nižších ročnících – zhruba mezi 400 a 1 000 korunami měsíčně. „Radost z toho nemám. Je to výdaj navíc do rodinného rozpočtu a není úplně malý,“ mračila se matka Ondřeje, který si pobyt ve školce „protáhl“ o rok.

Počet odkladů v posledních letech neustále stoupal. Ministerstvo školství se proto rozhodlo jejich počet zpoplatněním prodloužené školky snížit. „Hlavní motivací je, abychom snížili neúměrně vysoké procento odkladů školní docházky,“ řekl mluvčí úřadu Marek Zeman. Paradoxně přichází opatření ve chvíli, kdy se počet odkladů konečně snížil i bez zpoplatnění, je jich dokonce nejméně od roku 2008. I tak ale půjde do školy o rok později zhruba každé páté dítě.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Představitelé mateřských škol jsou ovšem přesvědčeni, že případnému dalšímu růstu úředníci zpoplatněním nezabrání. „Je navrhovaný i z naší strany, a to z důvodu potřeby dítěte, ne z důvodu, aby tady rodiče nechávali dítě o rok déle,“ poukázala ředitelka pražské MŠ Socháňova Simona Skoumalová. Podle ředitelky další školky Aleny Laudové obvykle rodiče dají na názor učitelek, které dítě znají, poplatek za prodloužený pobyt v mateřské škole tak nemusí mít výrazný vliv.

Školky se navíc bojí toho, že zpoplatnění odkladů bude mít vliv zejména na děti, jejichž rodiče upřednostní svoji peněženku před dobrem potomků. Kvůli nedostatku peněz potom mohou do škol přicházet děti, které na to ještě nejsou zralé.

Vydáno pod