Na Vánoce očekávejme povodně, ledovku a tající sníh

Praha – Nový sníh, který přes noc a ráno napadl ve většině republiky, už začal v Čechách tát. V západních, jižních a středních Čechách se oteplilo, a to až ke čtyřem stupňům nad nulou. Pršelo i na horách, odkud déšť vyhnal lyžaře. Na Moravě a ve východních Čechách ale stále mrzne a po západu slunce se začala tvořit ledovka. Do toho všeho vane na horách silný vítr a tvoří se sněhové jazyky. Na západě republiky bylo varování odvoláno, zato však platí výstraha na možné povodně. Na řece Klabavě a Úslavě skutečně začala hladina večer stoupat, byl vyhlášen druhý povodňový stupeň. Druhým dnem zůstává vyhlášena smogová situace v Moravskoslezském kraji. Zaprášený vzduch je ale také na dalších místech, hlavně na Moravě.

  • ČHMÚ upřesnil své varování před ledovkou. Platí od 15 do 21 hodin pro část Královéhradeckého kraje, Pardubický kraj, Kraj Vysočina a Středočeský kraj, od 18 do pondělních 6 hodin potom pro Olomoucký kraj, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj a Zlínský kraj.

Sněžení, tání, ledovka, sněhové jazyky – vše se sešlo najednou

Zmrzlý déšť, ze kterého se tvoří ledovka, očekávali meteorologové ve středních a východních Čechách již dopoledne. Nakonec místo toho sněžilo. Sníh ale byl mokrý a těžký a nastaly dopravní komplikace – na silnicích ležela rozježděná kluzká sněhová kaše, zpoždění nabíraly také vlaky v Brně, kde na hlavním nádraží zablokoval sníh výhybky.

Později se v západní části Čech oteplilo a začalo pršet, ledovka se ale zatím nevytváří. Přesto déšť znepříjemnil den lidem na mnoha místech – v jižních Čechách začalo pršet i na šumavské sjezdovky.

Na Moravě a východě Čech ale zůstávají teploty blízké nule nebo pod ní, místy nadále sněží a po západu slunce se také vytvořila očekávaná ledovka ze zmrzlého deště. Poznali to například řidiči na jižní Moravě, kde se zvýšil počet nehod. Většinou se ale obešly bez zranění, protože řidiči, i když bourali, jeli opatrně a pomalu. Podobné je to na silnicích ve Zlínském a Olomouckém kraji, kde se led vytváří i na rychlostní silnici R46. Ledovka trápí také Pardubický kraj – a není sama. V horských oblastech regionu fouká a tvoří se sněhové jazyky.

  • Povodně hrozí v noci v severních a západních Čechách.
  • ČHMÚ vydal dnes také výstrahu, která se týká možného vzestupu hladin řek. Především na západě Čech napadlo i více než 30 milimetrů srážek.
  • Druhý stupeň povodňové aktivity musel být vyhlášen: V Hrádku na řece Klabavě, přítoku Berounky. Stejně tak na řece Úslavě u Prádla a u Koterova. 
  • Povodňová bdělost platí od dnešních 18 hodin až do pondělních 18 hodin pro celý Plzeňský, Liberecký a Ústecký kraj. Největší nebezpečí hrozí v povodí Lužické Nisy, na horní Otavě, na přítocích do nádrže Lipno a na Úslavě. „Ojedinělé překročení nelze vyloučit ani na dalších menších tocích hlavně na jihozápadě a severu Čech,“ varovali meteorologové.
Počasí se měnilo, žádná podoba lidem nepřála (zdroj: ČT24)

Bílé Vánoce? Sněme dále…

Snad jenom na horách zůstane večer 24. prosince sníh. Níže, kde ještě zbývá, roztaje, protože bude velice teplo – v Čechách až 11 stupňů, na Moravě a ve Slezsku až 6 stupňů. Nelze vyloučit, že padne štědrodenní rekord starý 35 let – 24. prosince 1977 bylo 12,9 stupňů Celsia. Opačný rekord naopak zřejmě zůstane neohrožen, je již z roku 1870, kdy bylo -20 stupňů.

Vzduch na Moravě zůstává zaprášený

Velké množství prašných aerosolů zůstává ve vzduchu na Moravě a v českém Slezsku. V Moravskoslezském kraji je vyhlášena smogová situace, která nastává, když po dva dny neklesne průměrná čtyřiadvacetihodinová koncentrace prachu v ovzduší pod 100 mikrogramů v metru krychlovém – tedy dvojnásobek povoleného limitu. Od sobotního odpoledne meteorologové postupně vyhlásili smogovou situaci ve všech částech kraje a situace se stále nezlepšuje. K nedělnímu odpoledni se průměr hodinových měření za posledních 24 hodin pohyboval mezi 100 a 150 mikrogramy prašných částic na metr krychlový, nejhůře bylo v Bohumíně a Havířově s více než 170 mikrogramy v metru krychlovém.

  • Rozbředlý sníh na silnici - nehoda zdroj: ČT24
  • Rozbředlý sníh na silnici - nehoda zdroj: ČT24

Vysoko nad hygienickým limitem, ale většinou pod hladinou 100 mikrogramů zůstává koncentrace prachu v ovzduší v Olomouckém kraji, Brně a místy také v Ústeckém kraji. Hodinové údaje však naznačují, že by se situace mohla zlepšit. Meteorologové slibují zlepšení i v Moravskoslezském kraji. „Předpokládáme vzhledem ke stávající meteorologické situaci postupné mírné zlepšování celkové imisní situace. Hodnoty průměrných čtyřiadvacetihodinových koncentrací prašného aerosolu se však budou i nadále s velkou pravděpodobností pohybovat nad hodnotou stanoveného imisního limitu,“ sdělil ČHMÚ.