Arcibiskup Duka poobědval s bezdomovci

Praha - Pražský arcibiskup Dominik Duka přivítal dnes na vánočním obědě téměř tři stovky bezdomovců, seniorů, uprchlíků, lidí postižených, osamělých a na okraji společnosti. Oběd na Boží hod vánoční pro ně uspořádala letos počtrnácté komunita Sant'Egidio. Duka všem popřál, aby přes všechnu nepřízeň a zimu měli trošku radosti v srdci a měli také odvahu se poprat s těžkostmi, které kolem nich jsou.

„Ať vám bůh dá pocit, že je s vámi a pomůže, abyste našli své místo,“ řekl. Všem požehnal a připil si s nimi sklenkou šampaňského. Hosté zasedli v poledne tradičně ke stolům v sále kardinála Berana v Arcibiskupském paláci na Hradčanech a letos poprvé také v sále kapucínského kláštera na Loretánském náměstí. 

Po svátečním obědě dostali lidé bez domova dárky   

Jako tradičně se podávala polévka s játrovými knedlíčky, svíčková, pečená kachna či kuře se zelím a knedlíkem. Jako dezert pak vánoční cukroví a ovoce. Každý host dostal speciálně pro něj připravený vánoční balíček, někdo v něm měl bundu, jiný ponožky či teplou šálu a všichni hygienické potřeby. 

O hosty se staralo kolem šedesáti dobrovolníků, někteří servírovali menu, jiní usedli za slavnostně prostřený stůl spolu s hosty. Na Štědrý den a dnes dostali rybí polévku a vánočku také bezdomovci na lodi Hermes. Ubytovnu navštěvuje pravidelně už od roku 2008 manželka prezidenta Livia Klausová a předává jim drobné dárky. „Pro mnohé je to smutné období, a proto se jim v těchto dnech chceme více věnovat a mluvit s nimi o jejich problémech a dát jim psychickou podporu,“ shrnul ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján.