Dávky příští rok i bez sKarty, potvrdil Senát

Praha - Senátoři schválili beze změny vládní novelu, která umožní od ledna vyplácet podpory v nezaměstnanosti a pěstounské dávky i těm příjemcům, kteří nevlastní sKartu. Novela reaguje na nedostatky v platných zákonech, které předpokládají, že se dávky budou od ledna vyplácet jen prostřednictvím sKaret. Schválenou předlohu nyní dostane k podpisu rovnou prezident republiky.

Ministerstvo práce ani původní zákony ale nepředpokládaly, že by nezaměstnaní a příjemci dávek ještě sKarty neměli. Do norem o zaměstnanosti a o sociálně-právní ochraně dětí se proto dostanou přechodná ustanovení, že do vydání sKarty budou dávky vypláceny ještě „postaru“. Jde o novelu, kterou sněmovna schvalovala minulý týden v legislativní nouzi.

Zpravodaj ústavně-právního výboru Miroslav Nenutil (ČSSD) zopakoval, že jde o další příklad nepřesnosti a nedůslednosti, protože předkladatelé spoléhali na nereálné časové termíny nebo na to, že jiné zákony už budou platit. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) senátorům slíbila, že se bude snažit, aby nepřesností v zákonech z jejího ministerstva bylo co nejméně.

Projekt sociálních karet zpochybňovala ve sněmovně opozice a vyvolala debaty i v koalici. Ministryně Müllerová již dříve uvedla, že ministerstvo připraví v lednu rozsáhlejší změny zákonů a bude je konzultovat s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Hodlá prý vypořádat i připomínky ochránců soukromí.