Posun prezidentských voleb zkomplikuje kandidátům financování kampaní

Praha – Čtvrteční ústavní stížnost nezaregistrovaného prezidentského kandidáta Tomia Okamury už začíná některým kandidátům přidělávat vrásky na čele. První možný termín, kdy se Ústavní soud vyjádří k jeho stížnosti, je podle předsedy ÚS Pavla Rychetského 7. ledna. Někteří kandidáti tak mezitím zjišťují, že případný posun voleb jim může zkomplikovat financování kampaně. Odklad si nepřejí hlavně ti s vysokým rozpočtem, kteří už za kampaň utratili několik milionů korun. Zatím ale stále platí, že se historicky první přímá volba prezidenta bude konat 11. a 12. ledna.

Největší vrásky na čele přibývají trojici Jiřímu Dienstbierovi, Přemyslu Sobotkovi a Janu Fischerovi. Každý z nich totiž už utratil nebo má nasmlouvanou kampaň za víc než deset milionů korun. Vygradovat ji samozřejmě chtějí k 11. lednu, kdy se má konat první kolo prezidentských voleb. Pokud by bylo o měsíc či dva později, museli by podle svých slov hledat další peníze.

Přemysl Sobotka:

„Je to dopočítané do koruny včetně DPH, takže žádná velká rezerva tam v daném okamžiku není. Uvidíme, já doufám, že Ústavní soud bude moudrý.“

Jiří Dienstbier:

„Buď už jsem utratil, anebo mám nasmlouvánou celou kampaň, to znamená zhruba za patnáct milionů korun.“

Jan Fischer:

„Ano, problém to bude, ale budeme se muset já i můj tým přizpůsobit v kampani, ve financování, ve všem. Ale problém to samozřejmě je, a nikoli jenom pro mě.“

Ostatní kandidáti tolik nervózní nejsou

Tři prezidentské kandidátky, které dosud utratily za kampaň jen desítky až stovky tisíc korun, nijak nervózní nejsou. „My máme nízkorozpočtovou kampaň, takže my jsme stejně hodně u země a nemáme tenhle problém,“ konstatuje kandidátka na prezidentku Táňa Fischerová. Další kandidátka, Zuzana Roithová, také není znepokojena. „Naše kampaň je hodně založena na dobrovolné práci příznivců, kteří si vyvěšují plakáty na své ploty, my neplatíme inzerci ani na ulicích, takže to nejsou žádné další náklady, které by to pro nás znamenalo,“ vysvětlila Roithová.

Jana Bobošíková:

„My vycházíme z rozpočtu, který jsme měli původně plánovaný a který byl samozřejmě částečně poškozen tím, že jsem byla nezákonně vyřazena na tři týdny z té kampaně.“

Karla Schwarzenberga také zatím možný posun voleb neznepokojuje. I on přitom směřuje kampaň k 11. lednu a utratil už za ni přes patnáct milionů. „My bychom oslovovali další sponzory a pan Karel Schwarzenberg je v jejich oslovování velmi úspěšný a v této činnosti bychom nadále pokračovali,“ říká mluvčí kampaně Karla Schwarzenberga Marek Pražák. 

K možnému odsunu voleb se nyní nechtějí vyjadřovat kandidáti Vladimír Franz a Miloš Zeman. „Plně respektuji nezávislost Ústavního soudu a nevidím důvod, proč bych jej měl svým vyjádřením jakýmkoliv způsobem ovlivňovat,“ vysvětlil Zeman.

Až do posledních chvil přitom zřejmě nebude jasné, kdy historicky první přímá volba prezidenta proběhne. Ústavní soudci totiž rozhodnou nejdřív čtyři dny před vyhlášeným termínem. Pokud ale soudci ani v pondělí 7. ledna o ústavní stížnosti Tomia Okamury nerozhodnou, bude odklad voleb čím dál pravděpodobnější.

Prezidentští kandidáti v ČT

Dnes poprvé Česká televize odvysílala také první předvolební spoty všech devíti kandidátů. Až do 1. ledna je diváci mohou vidět vždy v 17:25 na ČT24. Od 2. ledna pak budou od 16:00 na ČT1. Poslední třicetiminutový blok bude 9. ledna ve 12:30 na ČT1.

Tím ale kandidáti na obrazovce neskončí. Chystají se speciální debaty, které bude moderovat Václav Moravec. Vysílat se budou ve 20:00 na ČT24. První bude 3. ledna z Ostravy, kde se představí Jana Bobošíková, Jan Fischer a Zuzana Roithová. Druhá se bude vysílat z Brna 7. ledna. Do studia usednou Táňa Fischerová, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman a poslední trojici uzavře 9. ledna v Praze debata Jiřího Dienstbiera, Vladimíra Franze a Karla Schwarzenberga.

10. ledna, tedy pouhý den před prvním kolem voleb, odvysíla ČT také superdebatu. V Kongresovém centru bude všech 9 kandidátů diskutovat před publikem.

*Kandidáti byli do pořadu pozváni podle čísel, která jim vylosovala státní volební komise.

Peníze na prezidentskou kampaň tématem Událostí ČT (zdroj: ČT24)