Rok končí. Češi oslavují na kopcích i v sálech kin

Praha - Česká republika ožívá tradičními silvestrovskými oslavami. Vedle klasických půlnočních ohňostrojů se ovšem rozrůstá počet těch měst a obcí, které ohnivou show pro své občany připraví až na Nový rok; chtějí tak vyjít vstříc rodinám s dětmi nebo seniorům. Popularitě Čechů se ovšem těší i alternativní způsoby, jak příchod nového roku oslavit - ať už se jedná o horské výšlapy nebo filmová promítání. Jak se vítá rok 2013?

Silvestrovské oslavy nesou jméno po svatém Silvestru I., jehož památku slaví 31. prosince římskokatolická církev. Je uctíván jako patron domácího zvířectva, dobré úrody a dobrého nového roku. Podle legendy měl římského císaře Konstantina Velikého vyléčit z lepry a pokřtít. Od něj pak získal darem pozemek, na kterém později vznikl Vatikán.

Víc než připomínku církevní historie s sebou však poslední den roku v současnosti nese oslavy, zábavu a dobré pití. Podle průzkumu Era Poštovní pojišťovny bude sice noc na Nový rok trávit doma 60 procent Čechů; pro ty, kteří se přeci rozhodnou vyrazit do šumu ulic, je připravena řada možností, jak si večer zpříjemnit.

  • Zřejmě jedno z prvních z míst v republice, kde se začal slavit příchod roku 2013, byl zámek Český Šternberk. Své brány otevřle už o desáté, nabídl domácí zabijačku za zvuku flašinetu.
  • Přerově oslavy zahájla ve 14. hodin otužilecká show, kdy se plavci v nápaditých kostýmech smočili v Bečvě a v upomínce na přerovského rodáka Františka Venclovského, jenž jako první Čechoslovák pokořil kanál La Manche, uplavali 300 metrů.
  • Kyjově byla součástí rozloučení se starým rokem tradiční Guláš párty. Radnice nabídla občanům přes 600 porcí hovězího, 100 porcí jeleního a 50 porcí kančího guláše.
  • Silvestrovský program pro děti i dospělé připravil na 1. náměstí Most, oslavy začaly ve čtyři hodiny, po sedmé bude následovat ohňostroj.
  • Děti chtějí oslovit i v Litvínově, kde v půl páté začal ohnivé loutkové představení Vzplanutí, i na něj naváže světelná show na obloze.
  • Olomouc nabídl silvestrovské bruslení na mobilním kluzišti na tamním Horním náměstí. O čtvrté odstartoval program pro děti zakončený malým ohňostrojem, na nějž navazuje silvestrovský koncert místních kapel s velkým půlnočním ohňostrojem. „Věřím, že jako obvykle bude plné náměstí, kolem půlnoci by měli být oslavující v dobré náladě a já si s nimi přijdu na rok 2013 připít,“ avizoval starosta Martin Novotný.
  • Devítihodinovou zábavu nabídne Staroměstské náměstí v Praze. Oslavy konce roku začaly ve 14:30 dětským Silvestrem s karnevalovými vystoupeními a kouzelníky, v 18:30 pokračují oslavy Silvestrem pro dospělé. Návštěvníky čeká kapela Pangea-The Beatles revival band i taneční Las Vegas.

Tradičnímu zájmu se na Silvestra těší české hory; pro provozovatelé lyžařských center a majitele hotelů představuje jedno z nejsilnějších období v roce. Obecně ovšem platí, že oproti víkendu, kdy hory zaplavily tisíce lidí, návštěvnost mírně opadla. Jednou z atrakcí je i půlnoční lyžování, už po dvacáté jej pořádají například v jesenickém středisku Miroslav, kde se lyžuje až do druhé hodiny ranní. Většina skiareálů ale zastaví lanovky i vleky mnohem dřív. Půlnoční lyžování se jim nevyplácí.

  • Oslavy na Javořici autor: Luboš Pavlíček, zdroj: ČTK
  • Kyjovský starosta na silvestrovské Guláš párty autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK

Výrazný zájem je ovšem i o alternativní způsoby trávení silvestrovského večera než jen v baru nebo v horské chatě. Mimořádně populární jsou zejména silvestrovské výšlapy na vrchy a hory.

  • Již po čtvrté oslavily stovky lidí nový rok na kopci Čupek u Metylovic na Frýdecko-Místecku. Na lašského krále Zdeňka Vyluše Prvního zvaného Chrabrého někteří čekali už od desáté hodiny. Čas si krátili konzumací pálenky a domácích bramboráků. V pravé poledne král zhodnotil uplynulý rok 2012. V novém roce své poddané vyzval, aby šli k volbám a novou hlavu státu volili srdcem.
  • Nový rok se ve 13. hodin začal slavit i na hraničním vrcholu Velké Javořiny. Bez větší organizace tam dorazilo několik stovek lidí z Česka a Slovenska, aby vzpomněli zítřejší 20. výročí rozpadu ČSFR. Právě počátkem roku 1993 se zde Češi a Slováci z iniciativy Radka Kunce sešli poprvé, tekdy na protest proti proti sametovému rozvodu.
  • Početné davy turistů si na nový rok připily také na Javořici, nejvyšším vrchu Českomoravské vrchoviny. Populární silvestrovský výstup se konal popatnácté, a to k připomnění spisovatelky Vlasty Javořické. Pořádal ho telčský klub turistů spolu s okolními obcemi. Součástí byla sbírka na budování tras v přírodě pro vozíčkáře.
  • Dva tisíce lidí v mikroregionu Nový Dvůr na Slovácku podesáté vyrazili na tzv. pochod za prasátkem. Jedna ze šesti obcí totiž pro obyvatele ostatních pěti připraví zabijačku; tentokrát padl los na Svatobořice. Lidé vyrazili v maskách, cestou nechyběly zastávky s doprovodným programem, třeba v podobě místní dechovky.
  • Cestu v čase nabízejí Dětenice, a to hned dvakrát; tamní zámek nabízí silvestrovský večer v barokních kulisách včetně historického tance a ohňostroje. Na středověkou veselici včetně soubojů a fakírské show zve dětenická krčma.
  • Pražské kino Lucerna nabízdla předpremiérovou projekci Cameronova snímku Vzdálené světy. Protější kino Světozor lákalo na přímý přenos silvestrovského koncertu Berlínské filharmonie.
  • K nevšední podívané zval šumavský Špičák. O půl šesté proběhl na nejprudší české sjezdovce Šance sjezd s pochodněmi, který pořádá místní horská služba. Akce se koná každoročně od roku 1948 a přerušena byla jen několikrát. I na ni navazuje ohňostroj.
  • Silvestrovský průvod ve Svatobořicích zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4257/425637.jpg
  • Silvestrovský výstup na Javořici autor: Luboš Pavlíček, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4257/425639.jpg
  • Silvestrovská Guláš párty v Kyjově autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4257/425641.jpg
  • Otužilci v Bečvě zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4257/425655.jpg
  • Otužilci v Bečvě zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4257/425656.jpg
  • Pochod za prasátkem zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4257/425650.jpg
  • Silvestrovské fotbalové derby Sparta - Slavia zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4257/425618.jpg
  • Pochod za prasátkem zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4257/425651.jpg
  • Pochod za prasátkem zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4257/425649.jpg
  • Chlebíčky zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4257/425636.jpg

Stále větší počet měst a obcí odsouvá oficiální oslavy příchodu nového roku až na první leden. Radnice tak chtějí vyjít vstříc lidem, kteří se do měst vracejí teprve na Nový rok, všem, kdo by si při nočních oslavách světelnou show neužili, i rodinám s dětmi a seniorům, jež opilecké veselí na půlnočních náměstích nevyhledávají.

  • Ostrava-Jih nabídne pravděpodobně největší ohňostroj v Moravskoslezském kraji, půl tuny pyrotechniky bude odpáleno ze čtyř plošin.
  • Na novoroční program sází i Hradec Králové. Na Velkém náměstí bude od 16. hodin k mání čaj i punč, představitelé města budou rozlévat čočkovou polévku. Program v šest hodin večer zakončí ohnivá symfonie - novoroční ohňostroj doplněný sestřihem písní skupiny Nightwish.
  • Klatovech uvítají nový rok v 17. hodin kejklířským vystoupením s provazochodci, tanečníky a chrliči ohňů nazvaným Loď nového věku – loď duchů. Na něj plynule naváže ohňostroj. „Chceme tím oslovit především všechny obyvatele města, kteří by o divoké silvestrovské půlnoci nepřišli, naše starší spoluobčany, rodiče s dětmi i ty, kteří trávili silvestrovský večer mimo město,“ uvedl starosta Rudolf Salvetr.
  • Lipenská Stezka korunami stromů připravuje pro veřejnost Novoroční výstup. Originální vyhlídka na vrcholu Kramolína bude pro návštěvníky otevřena 1. ledna od 10:00. Provozovatelé chtějí do budoucna z Novoročního výstupu udělat tradiční událost.
  • Praha, Brno i Ostrava připravují novoroční ohňostroj na osmnáctou hodinu. V Praze to bude na Střeleckém ostrově, v Brně nad Špilberkem a v Ostravě u kruhového objezdu v Hrabůvce. Metropolitní ohňostroj ponese téma Praha pulsující, Praha modernía jeho hudební doprovod bude možné během produkce poslouchat na vlnách Českého rozhlasu. V okolí ohňostroje bude pro bezpečnost i pohodlí diváků v době ohňostroje omezená doprava. Konkrétně bude uzavřené Smetanovo nábřeží, Křížovnická ulice a mosty Legií a Mánesův.
Vydáno pod