Nečas požaduje od Bárty veřejné vysvětlení „sledovačky“

Praha - Nové indicie v kauze sledování politiků z ODS bezpečnostní agenturou ABL považuje premiér Petr Nečas (ODS) za závažné. Ministr dopravy Vít Bárta (VV), který společnost ABL do svého vládního angažmá řídil, by měl vše vysvětlit veřejně, prohlašuje ministerský předseda.

Podle Nečase si Bárta „jistě uvědomuje, že dal před několika měsíci předsedovi vlády čestné slovo, že v kauze sledovaní politiků ODS firma ABL nefiguruje“. Deník Mladá fronta Dnes (MfD) tento týden zveřejnil fotografie, videozáznamy a počítačové dokumenty, které podle listu dosvědčují, že ABL před několika lety politiky ODS skutečně sledovala. O důkazy už projevila zájem policie.

Petr Nečas v prohlášení:

„Nově zveřejněné indicie v této kauze považuji za závažné, i když ani zdaleka nepovažuji MfD za arbitra či jediného nositele pravdy. Nelze se tvářit, že se nic neděje, a mlčet.“

Reportáž Jany Čermákové a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Deník o takovém angažmá bezpečnostní agentury poprvé informoval loni v září. Tehdy Bárta vše popřel, označil za podvrh a dal čestné slovo premiérovi, že jeho lidé občanské demokraty nesledovali.

Nečas nehodlá přistoupit na Bártův návrh, aby v této věci dostal vysvětlení pouze on jako předseda vlády. „Nejsem vyšetřovatel ani soudce a nedávám rozhřešení. Toto vysvětlení dluží pan ministr především veřejnosti a já si jiný postup představit neumím,“ uzavřel Nečas.