ČSÚ celoplošně testuje zpracování prezidentských voleb

Praha – Český statistický úřad (ČSÚ) po celý den celoplošně testuje zpracování výsledků prezidentských voleb. Jejich první kolo proběhne už za několik dní – 11. a 12. ledna. Dosud se úřad připravoval na historicky první prezidentské hlasování pouze dílčími testy, nyní přešel na celoplošný včetně více než 100 volebních místností v zahraničí. Testuje se jak systém sběru dat a zpracování, tak také jejich publikování. Do začátku voleb proběhne ještě jedna ostrá zkouška.

I když si Češi půjdou prezidenta vybírat poprvé, pro statistiky a volební komisaře to až taková novinka nebude. O nástupci Václava Klause totiž lidé budou rozhodovat podobným způsobem, jakým si vybírají senátory. Rozdíl bude pouze v tom, že jediným volebním obvodem bude celá republika, stejně jako při volbách do Evropského parlamentu.

Volební místnosti po skončení prvního kola budou uzavřeny v sobotu ve 14:00, poté okrskové volební komise přistoupí ke zpracování výsledků. „Předpokládám, že první výsledky budou kolem půl třetí odpoledne, mezi 18. a 19. hodinou, věřím, budeme mít zpracovány výsledky nejméně z 99 procent volebních okrsků,“ uvedl místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal.

Celoplošné testování začalo v 8:00 a potrvá zhruba do 17. hodiny. Jsou do něj zapojena všechna přebírací místa na území ČR, kterých je zhruba 500. Všem navíc ČSÚ zadal speciální zadání, které má prověřit i práci s chybami. „Je to simulace statistických výsledků i s chybami. Testuje se to, zda systém je schopen objevit různé druhy chyb a zda budou správně vyřešeny,“ dodal Drápal.

Při zkouškách statistici testují funkčnost a kvalitu počítačového vybavení, s jehož pomocí budou výsledky z téměř 15 tisíc volebních místností zobrazovat na volebním webu. S ohledem na dostupnost výsledků systém podrobují i zátěžovým testům a simulují případné nečekané komplikace. Mezi ně patří například cvičný požární poplach nebo výpadek dodávky elektřiny.

Lidé si mají 11. a 12. ledna vybírat hlavu státu z devíti kandidátů, kteří prošli registračním sítem. Termín voleb by mohl být ohrožen kvůli stížnostem, s nimiž se na Ústavní soud obrátili prezidentští adepti, které ministerstvo vnitra ani Nejvyšší správní soud k volbám nepřipustily.