Kvůli amnestii se poškození budou muset znovu soudit

Chrudim/Praha - Další příklad, kdy klienti přišli o své úspory, je vytunelovaný Progres Invest z Chrudimi. Amnestie totiž zřejmě osvobodí jednoho ze dvou hlavních podezřelých, který měl podle nepravomocného rozsudku škodu nahradit. Vymáhání náhrady škody po lidech, jejichž stíhání bylo na základě prezidentské amnestie zastaveno, se obětem prodlouží a pravděpodobně i prodraží. Pokud se verdikt opravdu smaže, budou muset poškození uplatnit své nároky novou žalobou.

Firma Progres Invest slibovala za roční vklad úrok 24 procent. Tomuto a podobným slibům lidé uvěřili a v 90. letech svěřili společnosti spoustu peněz. Jenže majetek z firmy náhle zmizel. Okradení klienti se tedy domáhali svého u soudu.

Nadějí pro okradené střadatele, že dostanou aspoň pár korun zpět, bylo soudní líčení s uprchlým Vladimírem Michkem, kterému Proges Invest patřil, a manažerem Pavlem Dvořákem. Vloni v dubnu je hradecký soud nepravomocně potrestal osmi a pěti lety vězení. „Výši škody soud stanovil na 500 miliónů korun a oběma obžalovaným uložil, aby poškozeným tuto částku uhradili,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové.

Vladimír Michek a Pavel Dvořák, někdejší šéfové společnosti Progres Invest

Společnost v letech 1994 až 1997 shromažďovala peníze od fyzických a právnických osob pod slibem vysokého zhodnocení. Podle loňského výroku Krajského soudu v Hradci Králové firma za své existence provedla jen tři zanedbatelné investice, z nichž neměla žádný zisk. Stovky milionů byly převedeny do spřátelených firem, část peněz získali obchodní zástupci firmy či někteří klienti. Michek, souzený jako uprchlý, dostal u soudu v roce 2006 devět let, Dvořák tehdy odešel s trestem 6,5 roku. Vrchní soud verdikt zrušil a rozhodl o vrácení věci k došetření, následně byla v kauze podána nová žaloba.

Na Pavla Dvořáka, který má obstavený dům a majetek, se ale podle soudců vztahuje kvůli patnáctileté délce řízení amnestie. Vrchní soud to zřejmě potvrdí, a tak majetek Dvořákovi zůstane. Poškození se tak musí obrátit na civilní soud a čeká je příprava nových žalob a další měsíce či léta soudů.  Na obžalovaného Michka se amnestie zřejmě nevztahuje a v jeho případě bude soudní řízení pokračovat.

Právníci: Oběti ze zastavených kauz by se měly domoci náhrady

  • Jiří Všetečka, advokát, Hradec Králové
  • „Amnestie poškozeným klientům, kteří uplatňovali své nároky, jejich situaci nepochybně zkomplikuje. Je nezbytné, aby se co nejdříve, pokud to jen trochu je možné, obrátili se svými nároky na civilní soud.“
  • „Amnestií nároky poškozených klientů nejsou obecně promlčené, ale v případě takto rozsáhlé amnestie zkušenosti s ochranou nároků poškozených klientů nejsou.“

„Myslím si, že poškození mají celkem velkou šanci se svých nároků domoci,“ prohlásil naopak advokát Jaroslav Ortman. Lidé ale budou muset podat žalobu k civilním soudům. „To znamená, že budou muset zaplatit soudní poplatek a náklady na právníka, který žalobu sepíše,“ uvedl advokát. Občanskoprávní jednání se podle něj také protáhne, minimálně rok prý bude trvat, než se spor dostane k soudu.

Podobně se vyjádřil také právník Michal Pokorný. Ani podle něj by pro oběti neměl být výraznější problém se domoci svých práv v občanskoprávním řízení, byť s určitým časovým zpožděním. Podle něho totiž stejně ve většině případů trestní soudci o nároku na náhradu škody sami nerozhodují a odkazují poškozené na civilní soud.

Advokátní komora nabídne právní radu:

  • Advokátní komora po dohodě s ministerstvem spravedlnosti začne od pondělka poskytovat právní pomoc lidem, kteří se v aktuální situaci způsobené amnestií nevyznají. Konkrétně se jedná o účastníky dlouho se vlekoucích sporů, jejichž obviněné prezident amnestoval, například o klienty kampeliček.
  • „Mnozí mohou mít pocit, že tím (amnestií) končí jejich možnosti, ale ona to velmi často nebude pravda,“ vysvětlil ministr Blažek. „Mnozí poškození trestní činností totiž uplatnili v minulosti i civilně-právní žalobu, to znamená, že trestní řízení poběží, ty důkazy, které byly shromážděny orgány činnými v trestním řízení, budou k dispozici i v civilně-právních sporech.“ „Nárok poškozeného na náhradu škody zůstává,“ dodal soudce Jan Sváček.
  • Stejně tak na Nejvyšším státním zastupitelství vznikla skupina, na kterou se mohou žalobci obracet při nejasnostech se zastavováním trestního stíhání.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek ve středu v ČT uvedl, že se poškození mohli náhrady škody domáhat u civilních soudů již během dlouhotrvajícího trestního stíhání. Dodal také, že po letech někteří obvinění už majetek nemají, protože byl dávno přesunut někam jinam.

Nicméně podle právničky Hany Marvanové, která zastupuje například právě klienty H-Systemu, někteří poškození z těchto případů o své nároky přijdou. 

Amnestie tématem Událostí (zdroj: ČT24)