Koncerty, časopis, jídelníčky - kandidáti finišují s kampaní

Praha - Posledních osm dnů zbývá do historicky první přímé volby prezidenta. A kampaně jednotlivých kandidátů finišují, někteří připravují koncerty, jiní debaty s voliči. Oslovit chtějí hlavně nerozhodnuté voliče. Vrchol předvolebního boje se nese spíše ve skromném duchu. Velké utrácení přibržďují omezené rozpočty kandidátů i nejistota kolem ústavních stížností, které nakonec můžou volby odsunout.

Šancí setkat se s kandidáty již není mnoho. Vladimíra Franze čeká poslední debata tento pátek, pak už chystá pouze speciální vydání „prezidentského nadčasníku“ Franzin. Další propagační akce nachystá: „V žádném případě bych nedokazoval lidem, že jsem najednou lepší, tím, že jim budu rozdávat buřty a pořádat nějaké estrády.“

Hned čtyři kampaně vyvrcholí devátého ledna. Miloš Zeman ji zakončí koncertem na Staroměstském náměstí, kde vystoupí třeba Daniel Hůlka. „Nikoho nepřemlouváme, aby nás podpořil. Nikomu netelefonujeme, nikomu nenabízíme protislužby,“ tvrdí Miloš Zeman.

Jana Bobošíková, Jan Fischer a Zuzana Roithová
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Na náměstí Jiřího z Poděbrad zase na podporu Karla Schwarzenberga zazpívá David Koller nebo Dan Bárta. „Pokouším se v rámci možného setkat se s co nejvíce občany a celkem se to daří,“ usmívá se Schwarzenberg.

Setkání s voliči a pietní akci v Pardubicích plánuje na středu Jana Bobošíková. „Je to takové každoroční připomenutí těch, kteří neváhali položit své životy a měli tolik odvahy, že zaútočili na tehdejšího říšského protektora Heydricha,“ vysvětluje.

Přemysl Sobotka, Táňa Fischerová, Miloš Zeman
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČTK/ČT24

Jiří Dienstbier poděkuje veřejnosti za podporu na otevřeném setkání v pražském Kaiserštejnském paláci. „Moje možnosti jsou skromnější z hlediska financí, takže žádné bombastické akce nechystáme,“ říká Dienstbier.

Neobvyklou sbírkou jídelníčků chce příští týden oslovit voliče Přemysl Sobotka. „Celý svůj politický život sbírám jídelníčky a na to podpisy politiků. A ten nejexkluzivnější mám od prezidenta Obamy a Medvěděva,“ chlubí se.

Kampaň Jana Fischera vyvrcholila oslavou jeho 62. narozenin, kde mimo jiné pokřtil svou novou knihu Inspirace. „Nepotřebuji žádné bombastické akce najednou teď. Budu pokračovat v kampani tak, jak jsem ji začal,“ uvedl Fischer.

Vladimír Franz, Jiří Dienstbier, Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČTK/ČT24

„Teď nás čeká závěr hlavně mediální, protože je hodně povinností a různých besed v televizi,“ říká Táňa Fischerová, který založila kampaň především na setkáních s voliči a debatách.

Překvapení připravuje Zuzana Roithová. Martin Horálek z volebního štábu Roithové zve voliče na slavnostní zakončení kampaně: „V pondělí večer na Karlově náměstí bude poslední překvapení kampaně a její zakončení.“

Nejrůznějších mediálních diskusí se budou poslední dny před volbami účastnit všichni kandidáti. Speciální vysílání připravila i Česká televize.

Reportáž Lucie Nekvasilové a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod