Psycholog: Mlčení je pro dítě větší trest než výprask

Praha – Několikadenní tichá domácnost, kdy rodič na dítě prakticky nepromluví, je pro dítě větší trest než nářez vařečkou. Ve Studiu ČT24 na to upozornil psycholog Jeroným Klimeš s tím, že dopad psychických trestů je v Česku stále podceňován. Klimeš to uvedl v souvislosti s dnešním líčením u Obvodního soudu pro Prahu 4, kde stojí matka za to, že svého syna dvakrát potrestala vařečkou.

„Když rodiče s dětmi tři dny či týden nepromluví ani slovo, tak na to děti vzpomínají jako na horší trest, než kdyby dostaly výprask. Ví se, že fyzická bolest rychle pomíjí, u psychických druhů bolesti děti vždy trpí víc, pokud se to přežene,“ uvedl Klimeš.

Zároveň varoval, že česká společnost si vážnost takového trestání prakticky neuvědomuje. „Na podlitiny je veřejnost hodně háklivá, ale když se děje mnohem horší týrání dětí v psychické oblasti, tak na to nikdo nereaguje a tytéž sociální pracovnice, které zde zařídily sociální stíhání, nezačnou sociální stíhání žádné – ani napomenutí,“ dodal psycholog.

Také proto považuje častokrát zvažovaný plošný zákaz fyzických trestů za nesmyslné opatření, mj. proto, že rodič k výprasku většinou přistoupí jen jednou a poté slouží jako reference – například v podobě vařečky ležící výhrůžně na stole.

Klimeš tímto komentoval i dnešní líčení u Obvodního soudu pro Prahu 4. Ten již podruhé řeší případ matky, která svého syna dvakrát potrestala vařečkou. Soud jí původně uložil roční podmínku s tříletou zkušební dobou, tento verdikt ale zrušil Nejvyšší soud.

Rozhovor s Jeronýmem Klimešem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod