Chřipková epidemie? Jasno bude v následujících týdnech

Praha – V nemocnici v Sokolově zemřel muž nakažený takzvanou prasečí chřipkou, virem H1N1. Hygienici mají podezření, že stejný vir má dalších 7 lidí, nejméně u pěti z nich už lékaři prasečí chřipku potvrdili. Nejméně 8 nemocných se stejným podezřením prověřují odborníci v Chebu i Ostrově. V celém Česku pak skončilo kvůli komplikacím spojeným s chřipkou v nemocnicích na 30 lidí. Hygienici hlásí mezi nemocnými výskyt viru A (H1N1), ale i dalších chřipkových kmenů A (H2N3) nebo B. Podle vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martiny Havlíčkové jsou chřipkové infekce výlučně způsobeny subtypem A (H1N1), teprve vývoj v následujících týdnech ale prý ukáže, zda se bude jednat o statisticky významnou situaci.

Statistiky se rychle mění, nemocných přibývá. „V Karlovarském kraji je v současnosti 1 200 lidí s respiračními onemocněními na 100 000 obyvatel. Blížíme se tedy prahu epidemie,“ řekla mluvčí Krajského úřadu v Karlovarském kraji Jana Pavlíková. Pokud vypukne chřipková epidemie, zástupci kraje a hygienici svolají komisi a rozhodnou o mimořádných opatřeních. Omezit mohou návštěvy v nemocnicích nebo výuku ve školách.

Epidemie chřipky se vyhlašuje po dosažení počtu 1 800 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Tohoto čísla plzeňský region dosáhl už před Vánoci a chřipková epidemie je tu v plném proudu. Část kraje je už za polovinou jejího průběhu, a to Domažlicko, Plzeň město a Plzeň jih. „Podle informací, které máme, patří Plzeňský a Karlovarský kraj mezi nejpostiženější oblasti v republice. Určité množství viru přetrvává i v prostředí a může se šířit prostřednictvím rukou, je tedy nutné zdůrazňovat častější mytí rukou v době epidemie,“ vysvětlil  krajský epidemiolog Petr Pazdiora.

Nikdo z hospitalizovaných nebyl proti chřipce očkován

Těžký průběh chřipky zaznamenali lékaři u pacientů oslabených chronickou nemocí jako cukrovka nebo rakovina a také u nadměrně obézních lidí. Pět hospitalizovaných pacientů následkům komplikací podlehlo. Nikdo z hospitalizovaných nebyl proti chřipce očkován. Lékaři nasazují v boji proti těžkým případům antivirotika.

Komplikované průběhy chřipky byly v Praze a krajích Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Královéhradeckém, Libereckém a Zlínském. Nemocnice už přijímají opatření, například českobudějovická již zakázala návštěvy.

Co si přesně představit pod pojmem prasečí chřika?

„Takzvaná prasečí chřipka cirkuluje od roku 2009, kdy se objevila jako pandemický kmen. Tím, jak se masivně tento virus rozšířil, vytlačil svého subtypového předchůdce. Paralelně s tímto virem cirkuluje druhý subtyp typu A (H3N2) a také typ B. V podstatě byly všechny tyto tři viry zachyceny v Česku s tím, že subtyp A (H1N1) velmi výrazně převažuje,“ vysvětlila vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku, SZÚ, Martina Havlíčková.

Podle Havlíčkové zůstávají metody léčby stejné. Klinické projevy mohou prý být co do intenzity a závažnosti mezi subtypy různé. Zpravidla to ale bývá konkrétní situace v konkrétní epidemické sezoně, kdy se může vyskytnout ta či ona varianta, která s sebou přináší těžší průběhy. Na prasečí chřipku u nás během posledních dvou týdnů zemřelo sedm lidí.

Ochrana před chřipkou
Zdroj: ČT24

„V České republice v posledních dnech zaznamenáváme nárůst komplikovaných průběhů chřipkových infekcí, které byly výlučně způsobeny subtypem A (H1N1). Teprve vývoj v následujících týdnech patrně ukáže, jestli to bude opravdu statisticky významná situace, nebo jestli bude nakonec porovnatelná s jinými sezonami,“ podotkla Havlíčková.

Podle slov vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku vypovídala čísla z minulého týdne akorát o vyrovnání toho poklesu, který provází vánoční a novoroční prázdniny. Dva pacienty nakažené prasečí chřipkou v kritickém stavu  mezi svátky přijala Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Během posledních dní se ale zdravotní stav muže a ženy výrazně zlepšil. „Důležitý je samotný fakt, že se tento velký propad v nemocnosti, který pozorujeme každý rok, vyrovnal prakticky během jednoho kalendářního týdne, což jindy trvá týdny tři až čtyři. Nemocných tedy enormě přibylo,“ dodala.

Česko na prahu chřipkové epidemie

Hlavní hygienik Vladimír Valenta upozornil, že Česko stojí na prahu epidemie chřipky. Například v okrese Karlovy Vary se už počet nemocných pohybuje na spodní hranici epidemie. Ta nastává, pokud je nemocných více než 2 000 na 100 000 obyvatel. Plošnou epidemii už hlásí v Evropě pět států - Francie, Dánsko, Británie, Norsko a Belgie. 

Podle výrobce bylo do Česka aktuálně dodáno 3 600 balení antivirotika Tamiflu. Hlavní hygienik Vladimír Valenta radí očkování zejména lidem oslabeným chronickou nemocí. Na komplikace chřipky zemře každý rok v Česku dva tisíce lidí, v epidemii jich onemocní zhruba jeden milion.